NOVI GLAS

Šta možete učiniti za vašu djecu za samo sedam minuta – Pamtiće to cijeli život

Brojni su izazovi odrastanja i roditeljstva u savremenom dobu, ali jedno od ključnih je što roditelji, zaokupljeni borbom za opstanak, imaju sve manje vremena za svoju djecu. Međutim, vrijeme i posvećenost roditelja je, upozoravaju stručnjaci, ključ zdravog odrastanja.

– Nije danas roditeljima lako, nema više “Čajaveca” i posla od sedam do tri, koji možeš zaboraviti čim izađeš iz fabrike, a koji osigurava porodici sigurnu egzistenciju. Danas roditelji moraju raditi po dva, tri posla i neprestano su zabrinuti i umorni – kaže dr Ivana Zečević, profesorka školske psihologije na Univerzitetu u Banjaluci i dodaje da zajednica mora više podržati roditelje i porodicu.

S tim je saglasan Nikola Dorontić, porodični terapeut s dugogodišnjim iskustvom.

Navodi da su istraživanja pokazala da bi za kvalitetno odrastanje bilo dovoljno svakog dana samo 7 minuta razgovarati sa svojom decom, iskreno i predano, o tome kako se osjećaju. Tokom razgovora, dodaje, treba da budu isključeni TV, računar i telefoni.

– Koliko god nam nametali potrošački mentalitet, po kojem moramo imati sve i to sada i odmah, i zbog kojeg su mnoga djeca nezadovoljna, depresivna i ljuta na roditelje, lijeka ima. Ako smo spremni da dio dana posvetimo porodici, možemo kompenzirati sve ono materijalno što ne možemo pružiti djeci – savjetuje Dorontić.

Stručnjaci kažu da će djeca do kraja života pamtiti lijepe trenutke provedene s roditeljima u razgovoru i igri, dok će mnoge stvari koje im kupite, žrtvujući vrijeme potrebno da bi se zaradio novac za te stvari, mališani zaboraviti za nekoliko mjeseci ili čak za koji dan.

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!