NOVI GLAS

Bijeljina – Biljana je žena u tipično muškoj profesiji : “I mama i dama i profesionalac” (Foto)

Biljana Marković mnogima je poznata iz medija kao direktorica vazduhoplovnog zavoda “Orao”. Ona je na tom mjestu zamijenila dugogodišnjeg direktora Milana Pricu nakon njegovog odlaska u penziju. Međutim, ono što malo ko zna je da je Biljana žena bogate biografije i veliki profesionalac. NoviGlas je sa njom razgovarao o njenom profesionalnom, a pomalo i privatnom putu.

Sa Biljanom smo se sreli u “Orlu”, između dva sastanka. U svom gustom rasporedu tog dana za ekipu NovogGlasa izdvojila je dio svog vremena kako bi odgovorila na naša pitanja. Razgovor smo započeli njenim posljednjim “priznanjem”.

Naime, Biljana je ovog ljeta izabrana za predsjednicu Savjeta za žensko preduzetništvo u Bijeljini.

“75 godina “Orao” postoji i živi, a nikada ranije žena nije bila direktor, nikada se ranije nije na toj ljestvici podigla dalje od rukovodioca sektora. Vjerovatno je i to dijelom doprinijelo da budem izabrana na ovu funkciju”, započinje priču za NoviGlas Biljana.

Kaže da je ponosna na tu činjenicu, ali i da je vrlo obazriva i disciplinovana, jer to sa sobom nosi veliku odgovornost.

Mašinac u duši

Biljana za sebe kaže da je prije svega mašinac i neko ko se davno opredijelio za mušku struku. Danas, kao doktor tehničkih nauka, prisjetila se početaka.

“U periodu kad sam se ja odlučivala za mašinstvo žene se i nisu tako lako odlučivale za taj poziv”, kaže za NoviGlas Biljana.

S obzirom da je i redovni profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, iz oblasti mašinske konstrukcije, raduje je činjenica da se iz godine u godinu ta situacija mijenja.

“Na prvim predavanjima, na prvoj godini obično brojim koliko dama ima u amfiteatru i budem neizmjerno srećna kad taj broj iz godine u godinu raste. Mogu vam reći da se u posljednjih nekoliko godina taj broj mladih dama koje se odlučuju da studiraju tehničke nauke povećava”, priča sa osmjehom Biljana.

I mama i dama

Na pitanje ko je Biljana Marković, naša sagovornica u prvi plan ne stavlja karijeru.

“Ja sam majka dva, au, zamalo ne rekoh dva dječaka, dva momka odrasla, mladića”, kaže kroz osmjeh Biljana i dodaje, “Jedan ima 25 godina, završio je fakultet, i već radi za neke strane firme. Mlađi je napunio 20 godina i student je prve godine. To stavljam u prvi plan”.

Onda je, dodaje i supruga, i ćerka i snaha. Sa posebnom emocijom govori o roditeljima i tada se atmosfera našeg razgovora blago promijenila.

“S ponosom ističem ovo kćerka, to mi je jako važno, zato što me ta privrženost mojim roditeljima zadržala na ovim prostorima iako sam sa nekih 22, 23 godine kad sam završila fakultet i ostala da radim na Mašinstvu imala značajne ponude da odem u inostranstvo”, priča nam Biljana.

Dobra organizacija – Pola posla

Jedan njen dan prepun je obaveza, ali dobra organizacija je ono što je spašava, kaže naša sagovornica kod koje, kako smo primijetili, nema “praznog hoda”.

“Ja pravim sebi stalno podsjetnike. Uvijek ovdje ispred sebe imam gomilu ispisanih papira, jer se dešava da paralelno radim i tri vrste posla. Na kraju svakog dana, a to učim i moje studente, pravim “check- liste”. Na kraju dana pravim njihovu reviziju i “križam” ono što sam uspjela da ispunim. Na početku novog dana pravim novu listu i tako u krug”, objašnjava za NoviGlas Biljana.

Svakodnevno ima i krupne sastanke, rješavanje problematike u preduzeću u kom radi, ali tu su i sitne, privatne obaveze, poput toga kome treba poslati mejl, koga pozvati, zahvaliti se i sl. S druge strane, kao i svaka žena, nađe vremena za sebe.

“Iskreno, meni je jako bitno da imam vremena da odem i kod frizera i kod kozemtičara. Trudim se da to ne bude nešto što će ljudima upadati u oči, samo da bude uredno i da to izgleda pristojno”, kaže Biljana na kraju razgovora za NoviGlas.

Smatra da je njena vještina za rješavanje problema to što je spremna da sluša ljude, da ih razumije i da nađe kulturan i pristojan način da im priđe i nada se da će je taj entuzijazam držati još dugo.

 

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI