NOVI GLAS

Da li treba ukinuti domaće zadatke? – Više štete nego koristi

Počela je nova školska godina i opet ono “Šta imate za domaći?”, pitanje koje ne vole ni djeca a ni roditelji, a koje bi, po mišljenju stručnjaka trebalo da ode u istoriju, makar u osnovnoj školi.

Sudeći po novijim istraživanjima, domaći nema neki učinak na uspjeh u školi, a može imati čak negativne i efekte. Zato je ukidanje domaćih zadataka opšti trend u svijetu i mnoge zemlje već izbacile ili drastično smanjile “prekovremeni” školski rad.

Stručnjaci koji nisu za ukidanje domaćeg pozivaju se na čuveno “sticanje radnih navika”, ali istraživanja to demantuju.

Domaći zadaci su izvor stresa i za djecu i za roditelje, a naročito za đake nižih razreda osnovne škole za koje je važno da se odmore i budu sa roditeljima nakon dana provedenog u školi. Škola ih tako odbija, i počinju da mrze učenje. Šteta se pravi i u porodičnim odnosima, jer se djeca i roditelji svakodnevno bore oko domaćeg zadatka uz još jedan stres poslije radnog dana.

Istraživanje iz 2005. godine koje je radio profesor psihologije Haris Kuper na Univerzitetu Djuk, na osnovu 120 istraživačkih studija domaćih zadataka iz 1987. i 60 studija iz 2003. godine, pokazalo je da domaći imaju pozitivan efekat na uspjeh đaka, ali i da je povezanost bila mnogo jača za srednjoškolce nego za one u osnovnoj školi.

Ova sveobuhvatna analiza nije pronašla dokaze o akademskoj koristi na osnovnom nivou, dok su otkriveni negativni stavovi djece prema školi.

Kuper je za “desetominutno pravilo” prema kojem nastavnici dodaju 10 minuta domaćeg zadatka kako učenici napreduju jedan razred — za prvi razred je dosta 10 minuta, a za četvrti 40 minuta domaćeg.

Rezultati desetogodišnjeg istraživanja profesora Univerziteta Pensilvanija Džeralda Le Tendra takođe pokazuju da domaći zadaci ne doprinose ni uspjehu, ni obrazovnom nivou učenika.

On je posebno obratio pažnju na činjenicu da su domaći zadaci još u 19. vijeku korišćeni samo zato da bi se učenik kaznio i lišio slobodnog vremena.

 

(nedeljnik)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!