NOVI GLAS

Tramp otpustio Džona Boltona – Javnost obavještena preko Tvitera

Savjetnik za nacionalnu bezbijednost, Džon Bolton podnio je ostavku nedugo nakon što mu je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da mu njegove usluge u Bijeloj kući nisu potrebne.

– Sinoć sam informisao Džona Boltona da njegove usluge u Bijeloj kući više nisu potrebne. Imao sam ozbiljna neslaganja sa velikim brojem njegovih savjeta, kao i drugi u administraciji, stoga…”, napisao je Tramp na Tviteru.

Njegov odlazak se poklapa sa Trampovim pokušajima da uspostavi diplomatske veze s dva najupornija neprijatelja Sjedinjenih Država, Sjevernom Korejom i Iranom, naporima koji su uznemirili tvrdokorne administratore, poput Boltona, koji ove države vidi kao duboko nepouzdane. Poznato je i da nisu imali ista gledišta kada je u pitanju rješavanje situacije u Avganistanu.

Napetost između Trampa i Boltona pogoršana je posljednjih mjeseci odlukama predsednika da otkaže planirani vazdušni napad na Iran u znak odmazde zbog obaranja američkog drona i odluke da se sastane sa Kim Džong-unom u Demilitarizovanoj zoni i pređe u Sjevernu Koreju.

Bolton je zagovarao napad na Iran, a javno je kritikovao nedavne sjevernokorejske raketne probe na koje Tramp nije reagovao. Nakon što je predsednik SAD dogovorio sastanak sa Kim Džong-unom putem Tvitera u posljednjem trenutku, Bolton je odlučio da ga ne prati i umjesto toga, nastavio je na ranije zakazani put u Mongoliju.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!