NOVI GLAS

I to se desilo – Srbija poražena od Španije, težak protivnik u četvrtfinalu!

Košarkaši Srbije dobili su prvi šamar na Mundobasketu! I to kakav! Obrazi će da bride posle ubjedljivog poraza od Španije 81:69, koja je održala košarkašku lekciju u Vuhanu i obezbjedila 1. mjesto u grupi J!

To znači da će Srbija u četvrtfinalu igrati protiv Argentine, koja je obezbjedila 1. mjesto u grupi i poslije ubjedljive pobjede nad Poljskom. Taj meč je na programu u utorak 10. septembra od 13 časova u Donguanu.

SRBIJA – ŠPANIJA 69:81 (20:13, 17:32, 22:19, 13:14)

Srbija: Birčević 3, Bjelica 3, Bogdanović 26, Gudurić, Jokić 6, Jović 4, Lučić 8, Marjanović, Micić 5, Milutinov 7, Raduljica 7, Simonović.

Španija: Klaver 14, Fernandez 7, Gasol 11, H. Ernangomez 3, V. Ernangomez 7, Ljulj 9, Oriola 6, Ribas 5, Rubio 19.

Orlovi su prije duela sa Španijom sve rivale dobijali sa ubjedljivom razlikom, prosječna razlika bila je +40, već su mnogi navijači poletjeli i počeli da razmišljaju o tome kako lagano osvajamo zlato. Orlovi su visoko poletjeli, ali je stiglo brutalno otrežnjenje.

Španija je rival koga nikada ne smijemo da otpišemo, makar došli i u uslabljenom sastavu, kao što je sada na Mundobasketu.

Nije ništa djelovalo tako poslije prve četvrtine koju su naši reprezentativci dobili u svoju korist sa 20:13. Nakon toga uslijedila je nevjerovatna serija Španaca, koji su drugu deonicu dobili sa 32:17 i na poluvrijeme otišli sa osam poena razlike.

Našim igračima nije išlo u napadu, Španci su igrali snažnu odbranu na ivici faula, a i sudijski kriterijum im je to dozvolio.

Ono što je na papiru trebalo da bude naša prednost, na poziciji centara, u realnosti se nije ostvarilo. Španski centri su zakucavali i pogađali preko naših visokih igrača, otvarali šuteve bekovima, koji su to kažnjavali.

JOKIĆ ISKLJUČEN ZBOG PRIGOVORA I PSOVANJA SUDIJE

To je u naše redove unijelo nervozu, koja je kulminirala početkom treće četvrtine, kada je Nikola Jokić, iznerviran zbog odluke sudije koji mu je dosudio mrtvu loptu umjesto faula. Jokić je burno odreagovao viknuo je na sudiju, koji mu je zatim dodijelio tehničku grešku.

Uslijedila je salva uvreda na račun sudije, koji je odmah zatim pokazao Jokiću put u svlačionicu.

Naš tim se poslije toga nije odmah oporavio i Španci su to iskoristili za maksimalnih +21, ali su do kraja treće četvrtine Orlovi uspjeli da spuste razliku na 11 poena razlike.

FALILA JE TROJKA U POSLJEDNJOJ ČETVRTINI

Posljednju dionicu smo otvorili promašenim zicerom Guduruća pod košem, a tokom čitave četvrtine imali smo klackalicu na granici dvocifrene prednosti. Uvijek kada bi naš tim spustio na jednocifrenu i poslije dobre odbrane, nismo uspijevali da pronađemo toliko željenu trojku u napadu iz nekoliko dobrih situacija.

Uspio je Bogdanović da je pogodi, ali tek na manje od četiri minuta do kraja, kada je Španija imala +12. Nekako je utisak da su Španci sa više žara ulazili u duele, jer su i neke mrtve i “ničije” lopte dobijali upravo oni, a na tri minuta prije kraja uhvatili su čak tri ofanzivna skoka i može se reći da su tu i konačno slomili posljednji otpor našem timu.

KOMPLEKS ŠPANACA?

Ne treba zaboraviti i da su Španci često kroz istoriju bili surovi za naš tim, čak i onda kada smo imali jedan od najmoćnijih timova predvođen Dejanom Bodirogom i ostalima odmah posle Indijanapolisa.

U modernoj istoriji, naš tim od novog osamostaljenja protiv Furije sada ima skor od 7:3, a negativan smo imali i prije toga kao država u zajednici sa Crnom Gorom.

Nije isključeno da je taj kompleks proradio i na ovom meču.

 

 

(telegraf)

POSTANIMO PRIJATELJI