NOVI GLAS

Semberija – Iguman se prihvatio krampe i lopate i radi na obnovi hrama (Foto)

U Hramu Časnog Krsta u Suvom Polju ovih dana privode se kraju radovi na temeljima i u dvorištu ovog malog manastira na rubu Semberije. I to ne bi bilo ništa neobično, da se posla oko uređenja, zajedno sa ljudima dobre volje, nije prihvatio i sam iguman.

Otac Nektarije od juna mjeseca, od kada traju radovi, svakodnevno obavlja zahtjevne poslove sa radnicima, o čemu svjedoče i zabilježene fotografije.

U to se uvjerila i ekipa NovogGlasa. Kada smo kontaktirali igumana, rekao je:

“Zovem Vas za nekoliko minuta, samo da ostavim lopatu”.

Nakon što nas je kroz nekoliko minuta pozvao, objasnio je da je ovog ljeta glavni posao bio ponovo naliti temelje crkve.

“Mi smo krajem juna ove godine počeli da radimo na uređenju porte, kao i ojačavanju temelja. Crkva je, zbog podvodnosti zemljišta, počela blago da se naginje na jednu stranu. Zadatak je bio da to riješimo. Sve smo morali da potkopamo i da ojačamo postojeće temelje”, objasnio je otac Nektarije za NoviGlas.

Urađena je i drenaža, gromobrani, sprovedeni su oluci, a betonirane su i staze u crkvenoj porti. U radovima je učestvovao i mladi iguman.

“Ja sam ovdje došao prošle godine, po imenovanju Episkopa Fotija. Obično čovjek kad dođe na novo mjesto vidi šta bi se moglo uraditi unaprijediti,  tako smo uradili i ovdje. Zajednički, uz pomoć dobrih ljudi postigli  smo mnogo i zadovoljni smo”, kaže iguman za NoviGlas.

Hram Časnog Krsta od prošle godine je i zvanično muški manastir. Iguman Nektarije je ovdje skoro godinu dana bio sam, a onda mu se, u vrijeme Časnog posta, pridružio iskušenik, i sada su u ovom hramu njih dvojica. 

Otac Nektarije je rođen u Zvorniku 1983. godine. Prije Semberije, službovao je u Dugoj Njivi na Trebavi četiri godine, a prije toga je osam godina proveo u manastiru nadomak Dervente.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI