NOVI GLAS

Italijanska mafija za početnike – Šta sve treba da znate o najpoznatijoj organizaciji na svijetu? (Foto)

Najpoznatija i jedna od najjačih mafijaških organizacija na svijetu je italijanska mafija. U Italiji su se pojavila prva mafijaška udruženja i ova zemlja se kroz istoriju suočava i bori sa organizovanim kriminalom.

Sam pojam mafija podrazumijeva specifičnu delikventnu strukturu i sredinu u okviru organizovanih oblika kriminaliteta, ona predstavlja najviši stepen kriminalne organizacije – kriminalno udruženje ,,porodičnog“ tipa, koje posjeduje poziciju kriminalnog monopola i ekonomsku moć, tj. legitimnu poziciju  moći u socijalnom okruženju, državi i društvu. Mnogi  smatraju da je jedna od glavnih karakteristika Italije, a ujedno i njen najveći problem, upravo djelovanje mafijaških udruženja.  

Dva osnovna interesa mafije su ostvarenje što većeg profita i osvajanje moći na određenoj teritoriji. Sredstva i načini za ostvarenje ovih ciljeva su raznovrsni, od “finijih”, koruptivnih metoda i uticaja na organe vlasti do primjene čitavog spektra nasilja, prisile i zastrašivanja.

Porijeklo pojma Mafija (ital. Mafia) vezuje se za borbu stanovnika ostrva Sicilije protiv tiranije stranih vladara koji su se na ostrvu smjenjivali tokom perioda od čak osam vijekova. Neki autori nastanak samog termina mafija povezuju s akronimom slogana „Morte alla Francia Italia Anela!“  (Italija priželjkuje smrt Francuske!) koji se povezuje sa pobunom stanovnika ostrva iz 1282. godine protiv francuske vladavine terora poznatom pod nazivom „Sicilijanska večernja“.

Prema drugoj teoriji radi se o akronimu slogana „Mazzini Autorizza Furti, Incendi, Avvelamento!“ (Macini dozvoljava krađe, požare i trovanje!) koji je bio vezan za revolucionarnu tajnu sektu koja se borila za ujedinjenje Italije, a na čijem je čelu bio rodoljub i političar Đuzepe Macini (rođen 1805, umro 1872. godine).

Mafija je u smislu prave organizacije nastala nakon ujedinjenja Italije 1861. godine, iskoristivši situaciju u kojoj nova italijanska vlast nije znala kako da se postavi prema narodu na ostrvu (Siciliji) koji se do tada nalazio pod vlašću stranaca.

U Italiji postoji i djeluje nekoliko poznatih mafijaških organizacija, u raznim područjima države. Najpoznatije kriminalne organizacije mafijaškog tipa, koje postoje u Italiji a od kojih neke imaju jako uporište i u SAD i u drugim državama Evrope su: Koza Nostra (ital. Cosa Nostra, srp. Naša Stvar) na Siciliji i u SAD, Kamora (Camorra) u Kampanji (Napulj), Ndrangeta (Ndrangheta) u Kalabriji, Stida (Stidda) na Siciliji i Nuova sakra korona unita (Nuova Sacra Corona Unita) u Apuliji.

Neki od najpoznatijih italijanskih i italijansko-amerčkih gangstera su: Čarli Laki Lučano (Salvatore Lukanija) (1897- 1962 god.) , Alfons Gabrijel – „Al Kapone“ (1899-1947 god.),  Džozef Čarls Bonano – “Džo Banana” (1905-2002 god.),  Karlo Gambino – “Don Karlo” (1902 – 1976), Đovani Motisi (1960), Roko Morabito (1966) itd.

Kriminalne organizacije iz Italije godišnje zarade više milijardi evra i dolara kroz razne nelegalne ali i legalne aktivnosti. Najviše prihoduju prometom droge, kockom, reketiranjem, trgovinom ljudima, trgovinom oružja i krivotvorenjem.  Odlikuje ih jaka hijerarhijsku struktura. Na čelu mafije nalazi se don (šef), ispod njega je Caporegime, skraćeno “capo” koji ima visoko pozicioniran status u organizaciji i on je posrednik između šefa (dona) i brojnih „vojnika“  koji su pozicionirani najniže na ljestvici i obavljaju „prljav“ posao za svoje nadređene.

U mafijaškoj organizaciji, kada don donese odluku, daje instrukcije ka nižoj strukturi. Hijerarhijska struktura mafije izgrađena je tako da štiti ljude na visokom položaju ukoliko dođe do hapšenja pripadnika mafije na nižem položaju.

Zanimljiv je zakon tj. kodeks ćutanja – Omerta, kojim se izričito zabranjuje pripadnicima određene grupe (porodice ili klana) ili članovima organizacije da javnosti ili organima vlasti iznose određena saznanja kojih se tiču njih samih ili drugih pripadnika mafije, bez obzira da li o tome postojala zakonska obaveza ili ne.

Posljednjih decenija pokazalo se da je američka-italijanska mafija neuporedivo manje „žilava“ i opasna od tradicionalne mafije u starom kraju, u svojoj domovini, Italiji. U Americi, mafijaške porodice italijanskih doseljenika danas su blijeda sijenka svojim unosnim “zlatnim” godinama XX vijeka. Ali u Italiji, mafija je toliko snažna i prisutna da četiri mafijaške organizacije predstavljaju „strah i trepet“ kako za javnost tako i za nadležne organe.

I have built my organization upon fear! – Svoju sam organizaciju izgradio na strahu! –  Al Capone

 

 

Marko Mitrović

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!