NOVI GLAS

Dan kada je stradao centar svijeta – Kako je cunami razorio Aleksandriju

Godine 365, 21. jula, cunami izazvan čuvenim kritskim zemljotresom uništio je veliki dio slavnog grada Aleksandra Velikog u Egiptu, Aleksandriju.

Foto: Wikipedia/Johann Bernhard Fischer von Erlach

Kako je u zapisao rimski istoričar Amijanus Marcelinus, koji je u tom trenutku bio u Aleksandriji, malo nakon sumraka, tlo se zaljuljalo, more se naglo povuklo, posmatrači su čak mogli da vide uspaničene morske nemani, brodovi su se našli na suvom, a potom se kao niotkuda pojavila voda…

Hiljade su izgubile živote, a jedan od najslavnijih gradova u istoriji ljudske civilizacije je razoren.

Macelinus opisuje ovaj događaj kao “uništenje cijelog svijeta”.

Kritski zemljotres je naziv za podmorski potres koji je pogodio područje istočnog Mediterana 21. jula 365, a za koji istoričari vjeruju da je imao epicentar u blizini ostrva Krit.

Današnji geolozi vjeruju da je zemljotres imao snagu od 8 Rihtera ili više i da je izazvao ogromna razaranja u centralnoj i južnoj Grčkoj, sjevernoj Libiji, Egiptu, i na Kipru i Siciliji. Na Kritu su gotovo sva tadašnja gradska naselja bila razorena.

Poslije kritskog zemljotresa stigao je cunami koji je opustošio južne i istočne obale Mediterana, posebno Libiju, Aleksandriju i deltu Nila, pri čemu je poginulo na hiljadu ljudi, a brodovi su izbačeni po nekoliko kilometara u dubinu kopna.

 

NoviGlas/nacionalnageografija

POSTANIMO PRIJATELJI