NOVI GLAS

Kako izbjeći trovanje hranom dok traju vrućine

Opštepoznato je da ljeti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću ili miješanim salatama, ali je veoma važno preduzeti i mjere sprečavanja trovanja hranom.

U Institutu za javno zdravstvo RS naglašavaju da su svježa jaja posebno osjetljiva na visoke temperature, kao i razne salame, svježi sirevi, paštete, kremovi, majoneza i slično.

– Sprečavanje trovanja hranom postiže se higijenskim rukovanjem životnim namirnicama. Kao prvo, prije pripremanja hrane treba pažljivo oprati ruke toplom vodom i sapunom. Poželjno je dobro skuvati meso i prerađevine od mesa, posebno mljevenog, te jaja, a ona tvrdo kuvana su najsigurnija. Treba temeljno prati voće i povrće, posebno ono koje se neće kuvati. Takođe, sav pribor za obradu mesa koristiti isključivo za tu namjenu. Naprimjer, nož za obradu povrća nemojte koristiti za obradu mesa. Nemojte piti nepasterizovano mlijeko i higijenski sumnjivu površinsku vodu. Perite ruke, suđe i kuhinjske površine vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom ili peradi, te zaštitite hranu od insekata. Hranu što kraće držati na sobnoj temperaturi. Poželjno je brzo ohladiti kuvanu hranu i držati je u frižideru, te odmrzavati hranu u što kraćem roku bez dužeg stajanja na sobnoj temperaturi – objašnjavaju u IJZ.

Dakle, osim pravilnog izbora namirnica, hrana koju konzumiramo mora biti i zdravstveno bezbjedna, kako bi se spriječila pojava bolesti koje se prenose hranom, odnosno trovanja hranom.

– Visoka temperatura kod nehigijenske pripreme ili nepravilnog skladištenja hrane ubrzava njeno kvarenje – upozoravaju u IJZ.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI