NOVI GLAS

NoviGlas intervju – Nedeljko Ćorić : Građani će uskoro osjetiti efekte milionske investicije

Pred „Elektro – Bijeljinom“ je ogroman investicioni ciklus, a prve efekte građani će osjetiti vrlo brzo, rečeno je za NoviGlas u „Elektro – Bijeljini“ . U susret sutrašnjem potpisivanju ugovora vrijednog 15 miliona evra, u okviru kog će biti zamijenjena brojila i rekonstruisana niskonaponska i srednjenaponska mreža, sa Nedeljkom Ćorićem v.d. izvršnog direktora za ekonomsko – finansijske poslove, razgovarali smo  o detaljima projekta, ali i spornim pitanjima zbog kojih je ovo preduzeće u žiži interesovanja.

NoviGlas: Ovih dana se u javnosti pominje nova velika investicija „Elektro – Bijeljine“. Kada kažete „investiranje u nove kapacitete“, šta to znači? Šta će biti urađeno u narednom periodu?

N.Ćorić : Ovo preduzeće će u tekućoj godini i narednoj godini imati ogroman inveticioni ciklus. Planiramo da modernizacijom srednjenaponske i niskonaponske mreže i zamjenom brojila otklonimo nedostatke koji su danas vidljivi na terenu i koji se dešavaju zbog starosti opreme i materijala. Za to nam je odobren kredit Evropske banke u iznosu od 15 miliona evra, ali to je samo jedan dio sredstava koji će se investirati u naredne tri godine. Potpisivanje ugovora je sutra. Tom modernizacijom ćemo riješiti ozbiljnije probleme u smislu snabdijevanja i kontinuiteta i zastoja na mreži.

NoviGlas: Na šta će tačno biti potrošeno 15 miliona evra?

N.Ćorić : Sedam i po miliona evra ide za sanaciju niskonaponske i srednjenaponske mreže, a sedam i po miliona evra ćemo potrošiti za nabavku brojila, za izmještanje mijernih mjesta koja se nalaze u sklopu domaćinstava. Dakle, neće postojati nijedno odmaćinstvo u okviru „Elektro Bijeljine“ gdje će sat, odnosno brojilo za očitavanje potrošnje biti unutar objekta, sva ta brojila će biti izmještena. 30 000 brojila će biti „pametna brojila“ koja će omogućiti daljinsko očitavanje, u smislu uključivanja i isključivanja tih brojila.

NoviGlas: Kad sve to kreće i šta to znači za građane? Hoće li oni imati neki dodatan trošak?

N.Ćorić : Građani neće imati nikakav dodatan trošak. Za njih to znači bolje i redovnije snabdijevanje električnom energijom, poboljšanje kvaliteta svih naših usluga. Projekat i sama implementacija kreće u septembru. Vjerujem da će se najveći dio problema koje danas imamo, u smislu žalbi, otkloniti.

NoviGlas : Nedavno su se u medijima pojavile informacije da „Elektro – Bijeljina“ podiže kredit od 8 miliona KM za održavanje tekuće likvidnosti. Da li je to tačno? Imate li problema sa likvidnošću?  

N.Ćorić : Ne, nemamo problema. U pitanju je druga vrsta kredita, revolving, koji mi dižemo svake godine, kao dio tekućeg poslovanja. „Elektro – Bijeljina“ u nekim mjesecima nema prihod da pokrije tekuće rashode. Taj revolving koristimo u skladu sa potrebama. Da nemamo problema pokazuje i činjenica da smo prethodni kredit zatvorili, a uslov da bi dobili novi je da  zatvorimo prethodni. Praktično, umjesto da plaćamo zatezne kamate, pomoću revolvinga izmirimo obaveze i vraćamo manje, jer je kamata manja nego zatezna.

NoviGlas: Kakvi su podaci o poslovanju?

N. Ćorić: Važno je istaći da planovi za sedam mjeseci ne samo da su ispunjeni već su i premašeni i ako uzmemo podatke, možemo da kažemo da od početka godine, za sedam mjeseci, fakturisali oko 65 miliona KM, a da smo naplatili 72 miliona. Naplata je 106% što je mimo predviđenog plana, a svakako da tome doprinosi pojačana aktivnost koju smo sprovodili po osnovu naplate potraživanja i da su u pitanju dugovi koji su iz prethodnog perioda koji su bili u nekoj fazi nenaplativih potraživanja.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI