NOVI GLAS

Alarmantni podaci MUP-a Srpske – Za volanom sve više pijanih

 U prvih šest mjeseci ove godine u vožnji pod dejstvom alkohola u RS iz saobraćaja je isključeno 8.489 vozača, dok je u istom periodu godinu dana ranije to bio slučaj sa njih 6.979.

“To je za 1.520 vozača ili 21 odsto više nego prošle godine”, potvrđeno je “Nezavisnim” u MUP-u RS.

Iz ove bezbjednosne agencije navode da je u posmatranom periodu iz saobraćaja isključeno i 313 vozača zbog vožnje pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova.

“Po istom osnovu prošle godine u tom periodu isključeno je njih 139”, istakli su u MUP-u.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja u “Autoputevima RS” i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja RS (BS RS) kazao je da količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od saobraćajne nezgode dva puta, sa jednim promilom rizik od nastanka nezgode sedmostruko je veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

“Opšte je poznato da alkohol, kao i opojne droge, povećavaju samopouzdanje vozača i smanjuju osjećaj odgovornosti i mogućnost opažanja dok istovremeno produžuju vrijeme reakcije vozača, što u konačnici dovodi do kršenja saobraćajnih propisa i u velikoj mjeri povećanja broja nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama”, pojasnio je Ćopić. Iako je, kako kaže, alkohol jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, prema podacima MUP-a RS, vidno je povećanje broja i drugih alkoholisanih učesnika u saobraćaju – pješaka ili biciklista, što je, po njegovom mišljenju, zaista poražavajuće.

S obzirom na veliki broj medijskih kampanja, naglašava Ćopić, realizovanih od strane ključnih subjekata u bezbjednosti saobraćaja i posvećenih povećanju nivoa bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz promjenu stavova kod vozača, nemoguće je da učesnici u saobraćaju  nisu upoznati sa opasnostima i posljedicama koje nosi konzumacija ovih sredstava.

“Svjedoci smo i činjenice da su pripadnici MUP-a povećali broj kontrola kako u mjesecu prevencije, tako i u ostalim mjesecima, i ulažu napore u cilju suzbijanja ovih problema”, dodaje Ćopić.

Naveo je da dodatno utiče na povećanje broja nezgoda to što je veliki broj gradova širom RS okarakterisan kao mjesto dobrog i ne tako skupog provoda, te na taj način predstavlja atrakciju posjetiocima iz regiona koji nerijetko učestvuju u saobraćaju u alkoholisanom stanju. Ujedno, apelovao je da, ukoliko neko planira da konzumira alkohol, koristi alternativne vidove prevoza, te da nikako ne upravlja vozilom pod uticajem alkohola.

Fakti

  • 0,5 promila alkohola dva puta povećava rizik od nezgode
  • 1 promil rizik od nastanka nezgode sedmostruko veći
  • 1,4 promila dvadeset puta veći rizik da se dogodi nezgoda

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI