NOVI GLAS

Profesor Ljuba je besplatno projektovao Pavlovića most – “Našli smo način da ukrotimo Drinu”

“Mostovi moraju da imaju što više nosača i stubova u rijeci, čija nemirna ćud mora valjano da se istraži”, kaže profesor Ljubivoje Ljuba Kostić (78), koji je projektovao 200 različitih mostova i 3.500 tipskih, u mnogim krajevima nekadašnje SFRJ.

Kostić je dvije decenije radio u Institutu za puteve u Beogradu, koliko i u beogradskom preduzeću “Prenapregnuti beton”, a pred njim je u Inžinjerskoj komori, stručne ispite položilo više od 400 diplomiranih građevinskih inženjera. Stara škola, kako kaže, podrazumijevala je da projektant prati izgradnju mosta od početka do kraja, u svim fazama.

– Naravno da sam prije projektovanja prvog mosta, onog na Vrbasu, kod Jajca, “najelegantnijeg na tlu bivše SFRJ, koji je još u životu”, pročitao Andrićevu pripovjetku “Most na Žepi”, na koju sam se uvijek vraćao uoči novog posla – priča profesor Kostić.

– Uvijek sam ukazivao na potrebu izgradnje mostova, koji jesu, doslovno, mostovi među ljudima. Posebno sam naglašavao potrebu izgradnje mostova na Drini, jer su važni zbog stalnih razgraničenja dvije obale.

Kostić je, inače, besplatno projektovao most na Drini, između Badovinaca u Mačvi i Popova u Semberiji, čiji su investitori biznismeni Mira i Slobodan Pavlović iz Čikaga.

– Mediji su me podržavali u misiji da se mostovi što više grade, tako je i Pavlović saznao da spremam projekat mosta na Drini i vrlo brzo prihvatio da bude investitor – sjeća se profesor Kostić.

– Moja ekipa saradnika i tadašnji direktor lozničkog “Zidara” Mirko Perišić, vodili smo bitku sa hirovitom Drinom i našli način da je ukrotimo.

Ističe da mu je cilj uvijek bio da izbjegne Ahilovu petu mosta, kako se ne bi dogodilo da most od udara popusti. Projektovao je tako da, ako se ošteti neko polje, ono može brzo da se sanira. Vodeći se tom logikom, gradio je i ćupriju na Drini čuveni Sinan, te je na toj veličanstvenoj građevini, kroz vijekove, dolazilo do oštećenja samo jednog polja.

 

(novosti)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!