NOVI GLAS

Počeli radovi na mostu preko Drine koji će spajati dva Zvornika

Zvorničko preduzeće „Enikon gradnja“ počelo je pripremne radove na rekonstrukciji Mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića, a nakon odobrenja od nadležnih organa BiH o zatvaranju prelaza, ni pješaci naredna tri mjeseca neće moći da koriste ovaj most.

Gradska uprava u Zvorniku pregovara sa prevoznicima kako bi se obezbijedio prevoz autobusima do prelaza u Karakaju, odnosno od prelaza do Malog Zvornika s druge strane Drine.

Kako su nam saopštili u preduzeću „Enikon gradnja“, prva faza radova obuhvatiće skidanje sadašnje kolovozne mase, odnosno kocke, i asfaltiranje kompletnog mosta.

– Ugovorom je predviđeno pjeskaranje cijele konstrukcije mosta, koje će se raditi dio po dio, a biće zamijenjeni i određeni dijelovi konstrukcije u dijelu kod zvorničke pijace, gdje nema strujanja vazduha, te je ista oštećena. Takođe, biće izvršeno i uređenje jednog kamenog nosivog stuba, isto na zvorničkoj strani. Pored toga, biće urađeno farbanje konstrukcije i postavljena rasvjeta – rekao nam je Miroslav Lazarević, direktor „Enikon gradnje“ iz Zvornika.

Prema tenderu, radovi će trajati ukupno godinu dana, ali je plan izvođača da za tri mjeseca uradi glavne radove nakon kojih bi most opet bio otvoren za pješake, a u ostalom periodu bi se izvodili radovi koji neće uticati na bezbjednost građana koji koriste ovaj prelaz.

Ovaj pješački prelaz preko rijeke Drine svakodnevno koristi veliki broj žitelja Zvornika i Malog Zvornika, ali će u naredna tri mjeseca moći koristiti samo prelaz u Karakaju, koji je dva kilometra nizvodno. Iz Gradske uprave u Zvorniku najavili su otvaranje linije gradskog prevoza između dva grada, jer veliki broj zaposlenih živi u jednom, a radi u drugom mjestu.

– Održaćemo sastanke s preduzećem „Europetrol oil“ kako bi se obezbijedile linije za prevoz putnika do graničnog prelaza u Karakaju, dok bi drugi prevoznici u Srbiji vozili putnike prema Malom Zvorniku – rekao nam je Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Ovome treba dodati i veliki broj učenika koji zbog različitih zanimanja u školama u Zvorniku i Malom Zvorniku koristi ovaj prelaz koji je u neposrednoj blizini autobuske stanice u Zvorniku.

Most izgrađen u doba Kraljevine

Željeznički most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije te uz pomoć kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI