NOVI GLAS

Pjevača će tužiti sopstvena država : “Negira naš identitet”

Crnogorsko Ministarstvo kulture saopštilo je da će podnijeti prijavu protiv Vlade Georgieva, organizatora manifestacije “Trg od ćirilice” koja je održana u Herceg Novom, i poručilo da smotre kulture ne smiju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se njima negira crnogorski identitet.

Foto: N1

Manifestaciju “Trg od ćirilice”, koju je u Herceg Novom u utorak zvanično organizovala Mitropolija crnogorsko primorska, obilježio je nastup Gerorgijeva, koji je pjevao “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

Iz Ministarstva navode da su putem raznih multimedijalnih sadržaja svi mogli da vide na koji se način krši čitav niz zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

“Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podneti prijavu pred nadležnim organima”, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Na programe kakav je bio onaj u Herceg Novom Ministarstvo kulture i država Crna Gora, kako se navodi, neće ćutati – naprotiv.

“Svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona od sada će odgovarati u skladu sa propisima ove države”, stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozdravili odluku Opštine Budva da nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti odustane od organizacije koncerta trubača iz Guče.

Organizatori skupa u Herceg Novom su saopštili da su prikupljena novčana sredstva namijenjena obnovi manastira Banjska na Kosovu i Sv. arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci.

 

 

(n1)

POSTANIMO PRIJATELJI