NOVI GLAS

Bijeljina – Upoznajte Vanju Krtolinu i zapamtite njeno ime, jer je pred njom blistava karijera (Foto)

Vanja Krtolina iz Bijeljine prošle godine ostvarila je svoj san i završila studije glume u klasi profesora Ivana Jevtovića u Beogradu. Ovog februara je briljirala u prvoj predstavi Gradskog pozorišta “Semberija” u Bijeljini, a za NoviGlas je ispričala svoje želje i planove, ali se i osvrnula na ono iza nje.

“Vanja Krtolina je jedno nestrpljivo radoznalo stvorenje koje svaki dan želi da bude dijete i da mašta i vjeruje u čuda”. Ovako je opisala sebe u jednoj rečenici na početku razgovora.

Kako kaže, imala je mnogo želja, od toga da se oproba u svakom sportu, da uči o cvijeću, da bude advokat, a onda joj je postalo jasno da sve ovo može ostvariti kroz jednu profesiju – GLUMU.

“Bilo je poteškoća, da li se vrijedi spremati, manjak samopouzdanja da li će me uopšte primiti, tako da sam ja spremala prijemni za istoriju pored prijemnog za glumu, ali ipak me nešto, neka viša sila usmjerila na put glume”, prisjeća se za NoviGlas Vanja svojih početaka.

“Ništa bez mame”

“Moja majka je zapravo važan faktor u svemu tome, jer kada sam ja sumnjala u sebe, ona nije i bodrila me, nije odustajala od mog sna, a znala je šta je to”, kaže Vanja.

Nikada joj, priča, nije bilo važno da li je na FDU ili na nekom drugom fakultetu, a evo i zašto.

“ Važno mi je bilo da učim glumu i sve što gluma nosi”.

Najveći izazov sa kojim se susrela su okolnosti i situacije kroz koje je prolazila, posebno za vrijme studija.

“Da ne učine od mene ono što nisam učena da budem i što mi se ne dopada kod drugih, a to je čest slučaj – da postanemo ono od čega smo uvijek bježali”.

Korak po korak

Glumu je završila na Fakultetu dramskih umjetnosti Sinergija u Beogradu, u klasi profesora Ivana Jevtovića i Mihaila Laptoševića.

Tokom studija radila je pretežno ispitne predstave. Nakon diplomske predstave “Kao da se držimo za ruke”, uslijedili su i prvi angažmani.

“Radili smo “U potpalublju”, “Proslavu”, “Kosu”. Pored toga, već godinu dana radim u pozorištancu “Maslačak” u Bijeljini, i presrećna sam, jer mnogo volim djecu, i volim da igram predstave za djecu, i to me ispunjava. U februaru smo imali i premijeru prve predstave Gradskog pozorišta u Bijeljini, na koju sam izuzetno ponosna”.

Ova mlada djevojka je najbolji primjer tvrdnje da prilike stvaramo sami. Sa kolegama iz Beograda osnovala je ansambl i plan je da rade lutkarske predstave za djecu.

“To mi je trenutni plan, a svakako se borim i nadam i za još projekata”, kaže za NoviGlas vrijedna Vanja.

Lice s naslovnice

Za sebe kaže da je porodičan tip i porodica je za nju najveći uspjeh, pa je na naše pitanje, kako bi voljela da izgleda naslovnica sa njenim likom, rekla sljedeće :

“Voljela bih da naslov bude takav “radoznala, (sada već) strpljiva Vanja, postiže i jedno i drugo, i porodicu i karijeru”, kaže kroz osmjeh.

Vanji iz budućnosti bi rekla da uvijek prvo skoči, pa onda kaže hop i da je radoznalost i mačku ubila, a ako to bude poslušala Vanja iz budućnosti, onda će, kaže, biti srećne obje, i samo će to i moći da joj kaže, da su uspjele konačno u pravljenju najbolje verzije sebe.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI