NOVI GLAS

Plata 2500 evra, a traže samo odgovornost – Da li ste i vi vidjeli “bajkovitu”ponudu za posao ?

Traže radnike u hotelima, fabrikama za proizvodnju čokolade, konditorskih proizvoda ili plastike, na ribljoj tržnici, u pekarama, salama za proslave…

Garantuju poštenje i platu na vrijeme, u iznosu od 1.700 do 2.800 dolara.

Obezbjeđuju stalno zaposlenje, sa jednako dobrim uslovima rada za žene i muškarce.

Od kandidata zahtijevaju samo odgovornost, a prednost imaju oni koji govore engleski jezik, dok znanje hebrejskog nije neophodno.

Radno iskustvo nije presudno prilikom zapošljavanja.

I to nije sve – na gotovo svim radnim pozicijama uključeni su obroci, posebno ručak, a prevoz radnika se podrazumijeva.

Ova bajkovita, ujedno i veoma sumnjiva poslovna ponuda, stigla je ovih dana u Beograd pravo iz Izraela, piše Politika.

Pod nazivom Posao u Izraelu nedavno je u Beogradu osvanuo oglas u kom “fantomski poslodavac” navodi samo broj telefona i imejl adresu.

Kada se okrene broj s pozivom za ovu bliskoistočnu zemlju, na liniji se čuje samo zauzeće. Na mejl ne odgovara niko.

Konzul ambasade Izraela u Beogradu Noa Levi objasnila je da način na koji pomenuti oglas, i njemu slični, nude poslove u Izraelu nije legalan, niti je u skladu sa izraelskim zakonom o radu.

“Protekle godine određen broj državljana Srbije imao je poteškoća na granici, prilikom ulaska u Izrael. Razlog za to je upravo ilegalan boravak, koji je rezultat saradnje sa kompanijama koje nude ilegalne poslove u Izraelu, kao i povećan broj državljana Srbije koji su zatražili azil u Izrael bez opravdanih razloga”, kaže ona.

Ističe da Ministarstvo spoljnih poslova Izraela i izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ulažu veliik napore da stanu na put kompanijama koje na ovakav način nude poslove u Izraelu i spriječe bilo kakve neprijatnosti kojima bi mogli da budu izloženi građani Srbije.

“Preporučujemo građanima Srbije da budu oprezni i da se ne javljaju na ovakve oglase, odnosno da u Izrael putuju na legalan način”, rekla je konzul ambasade Izraela u Beogradu.

 

 

(b92)

POSTANIMO PRIJATELJI