NOVI GLAS

Mali Jakov i njegova kreativna porodica napravili čudo od filma – Pogledajte nagrađeno ostvarenje (Video)

Pobjednik ovogodišnjeg „Bizantfesta“, jedinog svjetskog onlajn festivala pravoslavnog filma, jeste „Tron Svetog Save“ četrnaestogodišnjeg režisera iz Srbije Jakova Popova. Film je posvećen 800-godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a mladi reditelj uradio ga je uz pomoć roditelja i četvoro braće i sestara.

Festival je osnovao Kris Vlahonasios, Australijanac grčkog porijekla, koji se trudi da svijetu predstavi značaj pravoslavnog filma. U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja ušli su autori iz Australije, Grčke, Kanade, SAD, Gruzije, Rumunije i Srbije, a publika je mogla da ih vidi u parohijama u Australiji, SAD i u Srbiji.

Pobjednik, mladi autor iz Srbije, žiri je oduševio prije svega plastičnom animacijom od plastelina, tehnikom koja je u vremenu buma kompjuterske animacije gotovo zaboravljena.

Četrnaestogodišnji Jakov Popov imao je priliku da radi najjednostavniju kompjutersku 2D animaciju, a planira da se oproba i u komplikovanijim poduhvatima.

„Time ću se sigurno baviti u budućnosti, ali ’stop-moušn‘ je svakako zanimljiviji“, kaže mladi reditelj za Sputnjik.

„Snimanje figura od plastelina ili od kolaž tehnike mnogo je zabavnije i bolje je njih praviti. Bolje je da držiš u rukama svoju tvorevinu, nego kad crtaš na kompjuteru i pomijeraš njime. Uopšte nije isto“, objašnjava ovaj dječak-umetnik.

Iza sjajnog kratkog filma o životu Svetog Save i o stvaranju Srpske pravoslavne crkve zapravo stoji cijela mnogobrojna porodica Popov, jedinstvena po tome što se animacijom bavi u svom studiju „Dom animacije“.

„Kada osmislimo film, svi dajemo ideje i neka dobra rješenja, a onda ja to razradim u priču, dodam neke svoje ideje i stavim sve na papir. Koristim, naravno, i njihove ideje. Ima i nekih rješenja o kojima zajednički pričamo, da li može ovako ili onako“, kaže Jakov, koji na jesen polazi u prvi razred Karlovačke gimnazije.

Film je djelimično nastao na radionicama u okviru pravoslavne vjeronauke i časova srpskog jezika pri hramu Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani. Glava porodice, Serjoža Popov, bavi se ikonopisanjem, pa otud i veliko interesovanje djece za ovu tematiku. Scenario je napisala mama Zlata.

„Supruga i ja i naših petoro djece – svi radimo u tom studiju. Pošto su im uzrasti različiti, kao i interesovanja, onda dvoje najmlađih od plastelina prave figure ili pozadine. Sara je naša druga po starini ćerka, ona radi montažu zajedno sa mnom. Jakov radi modelovanje, a on nam je i glavni animator i reditelj“, objašnjava otac nagrađenog autora.

Film „Tron Svetog Save“ nastao je u projektu koji je finansiralo Ministarstvo za dijasporu Vlade Srbije. Sada putuje po festivalima, a na internetu svako može da ga vidi, što i jeste cilj projekta. Pogledajte ovaj kratki film : 

 

NoviGlas/Sputnik

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!