NOVI GLAS

Faraon sa Majevice – Kako je Risto iz Švajcareske u svom selu podigao kapelu

Raskošno, ali za naše prilike neobično slavlje, priredio je povratnik iz Švajcarske Risto Marković u Donjim Piperima na Majevici poslije osveštavanja kapele na najljepšem vidikovcu u selu, u kojoj će jednog dana biti njegovo vječno počivalište i počivalište njegove supruge.

U stilu egipatskih faraona, ovaj bračni par, koji gazi 70. godinu, pripremio je unutar kapele zajedničku grobnicu i sarkofage. Kapelu je oslikao ikonopisac iz Beograda, a među ikonama, po izboru naručioca, našli su se i likovi Riste i Petre sa krstovima u rukama.

Risto nam kaže da je jedno od šestoro djece u porodici i da ih život nije mazio.

– Želja mi je oduvijek bila da napravim ovaj hram, koji će ostati vječno mome selu i mještanima. Ovo mi je bila životna želja, a kome čovjek da ispuni želju ako neće sam sebi? – kaže ovaj dobrodušni Majevičanin, koji je u prisustvu rodbine, prijatelja i komšija za ovu priliku priredio veliko slavlje.

Risto sa osmjehom sluša ogovaranja i kaže da mu s materijalne strane nije bilo teško da izgradi ovo zdanje. Samo je majstorima za gradnju i uređenje kapele dao više od 150.000 KM, a za materijal i mnogo više.

– Ljudi me pitaju zašto sam to uradio. A zašto da ne uradim kad imam novca toliko da mogu još tri ovakve kapele da sagradim i da opet ostane dovoljno meni, ženi i djeci. Ni djeca nisu ovu ideju dobro prihvatila, osim kćerke Svjetlane. A svima će ostati dosta imetka. Pokupovao sam stanove, imam stotinu dunuma zemlje, kuću, i u njoj sve što je potrebno – pripovjeda Risto Marković, koga već prozvaše Risto Faraon.

Nakon osvećenja kapele, pod ogromnom bijelom šatrom na susjednoj livadi uslijedilo je slavlje, uz muziku i obilje hrane i pića.

– Seosko groblje je malo, a svijet je takav da ni centimetra ne bi ustupio ni za grob, a kamoli za kapelu. Ovdje je, opet, veliko prostranstvo, prelijep pogled… – kaže Marković.

 

(novosti)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .