NOVI GLAS

Ova medicinska sestra ima najneobičnije ime u Srbiji – Svi misle da joj je to nadimak!

Davanje imena novorođenčetu oduvijek je imalo veliki značaj u srpskoj kulturi i tradiciji, jer ime kao lični znak, prema vjerovanju određuje mu dalju sudbinu.

FOTO: RINA

Pravila imenovanja zavisila su od tradicije, trenutnih trendova ili posebnih okolnosti u kojima se našla porodica. Najviše je Milica, Jelena i Jovana, a muškarci se najčešće odazivaju na imena Marko i Miloš, koja su dobili po velikim junacima iz srpske istorije – Kraljeviću i Obrenoviću.

Ali, pored ovih tako čestih postoje imena koja vrlo rijetko možemo da čujemo i uvijek se iznenadimo kad sretnemo da se neko zove neuobičajenim imenom. Najveće iznenađenje već nekoliko godina doživljavaju posjetioci Doma zdravlja u Čačku gdje se jedna od medicinskih sestara zove, ni manje ni više nego – Omiljena!

FOTO: RINA

“Ja sam srednja sestra u porodici i tetka koja živi u Nišu mi je dala to ime. Uvijek sam bila jedina osoba koja se tako zove i to mi je uvijek imponovalo. Neobično je ime za ovaj kraj”, rekla je Omiljena Drulović.

Ona kaže da pri prvom susretu njeno ime izaziva različite reakcije kod ljudi, ali niko ne ostaje ravnodušan kad upozna Omiljenu.

“Ja sam iz Nove Varoši i tamo me svi znaju, ali kad sam stigla u Čačak svi su mislili da mi je to neki nadimak, ne shvataju ozbiljno i često kažu da me neko sigurno mnogo voli, pa me tako zove”, priča ova medicinska sestra i prisjeća se dogodovštine sa svog prvog radnog dana.

“Kad su me predstavili jednoj od koleginica, ona je rekla – pa kako već da je omiljena, tek je došla”, rekla je uz osmjeh.

FOTO: RINA

Od rijetkih imena kroz Srbiju mogu se čuti još Savijana, Radijana, Preljub, Tugomir, Golub, Trandafil i mnoga druga. Prije nego što se odluče za najprikladnije ime, parovi u prosjeku smisle 12 imena za nasljednike, ali za nerazumne zahtjeve roditelja, postoji rješenje.

“Zakonom je zabranjeno djeci davati pogrdna imena i mi kao matičari smo dužni da upozorimo roditelje, a na kraju i da im zabranimo da se dijete pogrdno zove”, rekla je matičarka Ružica Papić.

Duško Radović davno je napisao “birajte imena za svoju djecu, kao da će se po njima jednog dana zvati neka ulica”, što današnji roditelji prateći modu vrlo često izgube iz vida.

 

(RINA)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!