NOVI GLAS

Čuvena bijeljinska sastajališta – Čekaj me “kod duda”, doći ću “kod hrasta”

Beograđani kad zakažu sastanak “kod konja”, u stvari se nađu kod spomenika knezu Mihailu. Bijeljina je imala i ima nekoliko takvih lokacija. Da li vam “kod duda” i “kod hrasta” zvuči poznato? Ovo je priča o starim bijeljinskim sastajalištima.

Vidimo se “kod Hrasta”

U Bijeljini su se nekad “kod Hrasta” (na kanalu, ulaz u ulicu B.Radičevića, kod nove Gruntovnice) zakazivali razni susreti, sastanci, od ljubavnih (randesi ili sudari) do prepoznavajućih (prvi susreti).

Mjesto gdje se nekad nalazio stari hrast, na raskrsnici ulica Branka Radičevića i Dušana Baranina

Hrast je na tom mjestu čvrsto stajao dok ga stršljenovi nisu toliko izbušili da je postao opasan po prolaznike, pa su ga nadlećne službe morale ukloniti. Danas je na tom mjestu posađeno nekoliko sadnica, a vidjećemo koliko će dugovječne biti.

Bijeljinski “most uzdaha”

Blizu hrasta je i most na kanalu, koji je nekad bio pogodan za sastajanja, a zvali su ga “most uzdaha”. Tada most nije bio osvjetljen, a u blizini se nalazila Ekonomska škola (stariji Bijeljinci se sjećaju da je to na mjestu današnjeg marketa “Bost”), pa je mjesto bilo zgodno za susrete mladih i zaljubljenih.

Nekadašnji “most uzdaha”, danas je poznatiji po semaforu koji se nalazi na njegovoj sredini

Drveni most zamijenjen je betonskim, lokacija je osvijetljena, a na mostu su postavljeni čak i semafori. Sad je, umjesto “most uzdaha”, ovo mjesto poznato kao dio najkritičnije raskrsnice u gradu.

Nađemo se “kod duda”

Elem, ostalo je još jedno mjesto. “Kod duda”. Ne morate biti rođeni u Bijeljini da biste znali gdje je dud. Inače dud je takoreći u kružnom toku gdje Ulica cara Uroša prelazi u Ulicu Stefana Dečanskog. Što bi Semberci rekli na Brčanskoj malti.

Čuveni dud je i danas više geografski pojam nego obično drvo

Međutim, pitanje je koliko će još trajati i dud. Već mu je natrula utroba pa je, u cilju spašavanja, “krpljen” betonom. A treba ga spašavati.

Jer, nekada su i prolazni autobusi na noćnim linijama Beograd – Banjaluka, Kostajnica, Prijedor, Novi itd. stajali kod duda, da izađu bijeljinski putnici, gdje ih je neko drag čekao i preuzimao. Svi su znali i znaju gdje je čuveni dud.

 

Zort

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!