NOVI GLAS

Od Japana do Majevice – Umjetnica iz Priboja predstavila svoje origami radove (Video)

Origami je tradicionalna japanska vještina savijanja lista papira ili kartona dok se ne dobije željeni model. A da je ova umjetnost sve zastupljenija i na našim prostorima svjedoči i izložba “Tajne papira” mlade umjetnice Vesne Rikić iz Priboja na Majevici. U Centru za kulturu u Loparama izloženo je četrdesetak njenih radova, rađenih upravo ovom tehnikom.

Dvadesetosmogodišnja Vesna Rikić, po struci građevinski inženjer, još kao djevojčica zavoljela je origami, japansku vještinu savijanja papira. Zahvaljujući internetu nastavila je da se usavršava.

– Kviling tehnika je savijanje i uvijanje papirnih tračica. One mogu biti različitih širina, od 3 do 7 mm. One se uvijaju, savijaju i lijepe jedne za drugu. Mogu da se prave različliti oblici, 3D figure, čestitike ili slike. Mogu biti jednostavnije, ima nekih koje mogu završiti za par dana, do onih koje treba mjesec, dva. Zavisi i koliko ja imam vremene a zavisi i od motiva – ističe Vesna Rikić.

Origami radovi na izložbi “Tajne papira” , razlikuju se od slika rađenih uljem na platnu, temperama, akrilom ili drugim tehnikama, pa su izazvali veliku pažnju. Ljubitelji umjetnosti izložbu mogu pogledati do kraja jula.

– Vrlo interesantno, fascinatne su slike, zanimljive, neobične, drugačije. Mi kao Centar za kultuur smo dali podršku našoj sugrađanki Vesni Rikić da se predstavi i drago nam je što imamo takvu sugrađanku što ovde živi i bavi se takvim poslom – poručuje Mirko Stević, direktor Centra za kulturu Lopare.

Mladoj majevičkoj umjetnici, Vesni Rikić, ostvario se san da u rodnom gradu samostalno izlaže svoje radove. Nada se da će joj bavljenje ovom umjetnošću otvoriti i put ka Јapanu, jer su običaji i kultura Zemlje izlazećeg sunca za nju fascinantni.

 

(rtrs)

POSTANIMO PRIJATELJI