NOVI GLAS

Biser u srcu semberske ravnice – Pogledajte kako Bijeljina izgleda iz vazduha (Video)

U srcu Semberije, između rijeka Save i Drine, smještena je Bijeljina. Najrazvijeniji je grad u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 Bijeljina se prvi put se spominje 1446. godine kada je opljačkan jedan dubrovački trgovac od strane ljudi iločkog bana. Dokument na latinskom jeziku o ovom događaju čuva se u Dubrovačkom arhivu, u zbirci Lamenta de foris.

Arhitekturu grada krase Gradska vijećnica, Gradski park, Muzej Semberije, spomenik Kralju Petru Oslobodiocu, manastir Sv. Vasilija Ostroškog, zgrada gimnazije… Okolina Bijeljine prepoznatljiva je po banji Dvorovi, manastirima Tavna i Dragaljevac, močvari Gromiželj, etno selu Stanišići i „Slobomiru“, gradu u gradu.

PROČITAJTE JOŠ : 

Zahvaljujući tradicionalnom gostoprimstvu Semberaca, sve kvalitetnijoj ponudi u oblastima vjerskog, lovnog, ribolovnog, banjskog, tranzitnog, sajamskog i etno-turizma, tragovima bogate istorije i položaju na raskršću važnih putnih pravaca, Grad Bijeljina je postao privlačna turistička destinacija koju posjećuje sve više domaćih i stranih turista. Semberci sve više postaju svjesni turističkih mogućnosti svog zavičaja i ulažu značajna sredstva u razvoj ove privredne grane.

 

(n1)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!