NOVI GLAS

Hit priča – Rade Lacković na Drini pronašao čamac star vijekovima, vandali njime potpalili kotlić! (Foto)

Izuzetno vrijedan drinski čamac star nekoliko vijekova, izronio je prošle sedmice na Drini, kod Crne Bare, ali je umjesto u muzeju završio kao potpala za riblji kotlić!

Foto : Mačvapress

Nepoznati vandali su rijedak primjerak čamca, poznatog u istorijskim zapisima kao „monoksil“, kojim su se u prošlosti prevozili roba i ljudi, isjekli testerama, a od njega su ostale su samo fotografije koje je snimio strastveni ribolovac Rade Lacković, poznati estradni umetnik.

Drinski monoksil bio je dugačak osam do devet metara Foto:R. Lacković

Razočaran bahatošću pojedinaca koji su brže-bolje isjekli vrijedan istorijski primjerak rijetkog čamca, Lacković ne može sebi da oprosti što istog dana, kada ga je vidio, o tome nikoga nije obavijestio.

– Nisam ni pomišljao da će ga isjeći za ogrev i to tako brzo. LJudi koji žive pored Drine dosta znaju o prošlosti, o vremenu kada je Drina bila plovna i kada su parobrodi plovili od Beograda do Zvornika, kada su radile vodenice, a čamci se koristili za tansport robe i ljudi. Fotografisao sam ga, ali zbog prezauzetosti i problema koje sam imao zaboravio da pozovem novinare ili muzej i onda bi se već našao neko da ga izvuče na obalu – priča Lacković.

Foto : Mačvapress

Drinski „monoksil“ je izuzetno rijedak čamac koji je klesan u komadu hrastovog trupca i dosad su sačuvana samo dva. Jedan je prije osam godina Drina izbacila u Jelavu kod Loznice i on se sada nalazi u Muzeju Jadra, a drugi je u novembru prošle godine izronio iz Save kod Sremske Mitrovice i dio je postavke Muzeja Srema.

Iako oštećen, čamac bi bio vrijedan muzejski eksponat i turistička atrakcija.

Ovaj, koji se prošlog četvrtka pojavio u potesu Šumarija kod Crne Bare, po slobodnoj procjeni je bio dugačak oko osam do devet metara, bio je oštećen ali bez obzira na to mogao je da bude svjedok života u prošlim vremenima na Drini i ovom kraju Mačve.

– Velika šteta je što čamac nije sačuvan. Ko zna koliko je vijekova star, ali je u svakom slučaju pravi biser istorije ovog kraja. Moguće da potiče iz praistorije, Starog Rima ili Srednjeg vijeka, a sve bi to moglo lako da se ustanovi s obzirom da je na zadnjem dijelu imao vidljiv duborez. Ovako, komad koji je ostao od njega je neupotrebljiv za istraživanje – kaže Branislav Stanković, istoričar iz Narodnog muzeja u Šapcu.

 

(mačvapress)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!