NOVI GLAS

Kako su velikani osvajali žene – Rekla mu je da je zauzeto, a njegova reakcija ju je “kupila”

Osim onoga što je sam Miloš Crnjanski govorio o svojoj supruzi kroz svoja djela, posebno kroz “Roman o Londonu”, nema mnogo podataka o Vidi Ružić Crnjanski. Svog supruga je zvala Crnjanski i uvek mu se obraćala sa vi.

Bila je to neraskidiva ljubav, bez obzira na to što je Miloš ponekad odlazio da šeta sa drugim damama. On je bio jogunast, bučan, nepredvidiv, a ona mirna, staložena, topla. Crnjanski je bio kompleksna ličnost, imao je težak karakter, ali Vida je sve to znala. Ipak, umjela je sve to i da sanira, jer ga je baš takvog i voljela.

Evo kako je ona opisala njihov prvi susret na fakultetu.

– Prišao mi je i pitao me da li je mjesto pored mene slobodno. Izgledao je neobično sa plavim šeširom. Rekla sam da je zauzeto. Pogledao me, sjeo i rekao:” Šta zauzeto!”.

I pored briljantnog obrazovanja Vida je morala da nauči da šije, pravila je lutke, šila balske haljine za dame iz visokog društva – kontese i grofice, pravila je i prodavala kolače, šešire… A sve to bilo je posvećeno i podređeno njemu i za njega.

Nisu se razdvajali punih 50 godina, ali su rastavljeni posle smrti, jer nisu sahranjeni zajedno. Vida je njihovu ljubav branila i od svog strica Žarka Ružića, koji je jednom u centru Beograda htio da prebije Miloša i nije odobravao brak.

Poslije Miloševe smrti Vidi je ostalo deset mjeseci života. Umrla je sa njegovom pjesmom na jastuku, a on sa riječima: “Voda” i “Vido”.

 

(telegraf)

POSTANIMO PRIJATELJI