NOVI GLAS

Savićević o Arkanu

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević i nekada važan faktor u pohodu Crvene zvezde na titulu prvaka Evrope 1991. godine u intervjuu “Nedeljniku” prisjetio se i dana kada je upoznao Arkana, koji je svojevremeno bio vođa navijača Crvene zvezde i koji je i “krstio” grupu imenom “Delije”.

Savićević je rekao da je Arkan imao veliku ulogu na tadašnjoj sjevernoj tribini, na kojoj se okupljaju pristalice crveno-belih i organizovano navijaju. Arkan je imao veliku ulogu u političkim dešavanjima u Srbiji u to vrijeme pod režimom Slobodana Miloševića.

“On je preuzeo navijače. I njegovi prvi ‘Tigrovi’ bili su sačinjeni od navijača. Zašto se to desilo da baš on preuzme, to ne znam. Ali jeste bio glavni među navijačima. Ja sam njega upoznao igrom slučaja 1985. Te godine kada smo igrali u Glazgovu protiv Rendžersa u Kupu šampiona, otišli smo dan ranije. Kad na dan utakmice ja ne mogu da vjerujem – dolazi on sa grupom navijača. Crvena kapa, šuškavac crveni preko trenerke i onaj njegov roleks od dvjesta-trista hiljada maraka. Ja kažem: ‘Željko, odakle ovamo, prošpijaće te neko’. Kaže on: ‘Neće niko'”, prisjetio se Savićević u intervjuu “Nedeljniku”.

Savićević se prisjetio i drugih detalja i scene sa Arkanom:

“Kako sam bio malo povrijeđen, a pobijedili smo prvu 3:0, izašao sam na poluvremenu. I vidim ga sa policijacima ispod tribine. Ja umirem od smijeha, on menja kape sa njima, slikaju se… Malo, pomalo, sjede čovjek u drugom poluvremenu na klupu. Bio je prodoran. Znao je to da iskoristi. I na kraju se vratio on, ali, rekoh, gdje da dolazi ovamo. Nije to Evropa, to je ostrvo, a treba uteći sa ostrva. Da je Francuska, Belgija, pa može se uteći, a gdje ćeš ovdje, sve voda oko tebe. Poslije je počeo rat i poznat je taj dio njegove životne priče…”, rekao je Savićević.

 

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!