NOVI GLAS

Ovaj belgijski ovčar je jedini pas u BiH koji može da nanjuši – novčanice!

Granična policija BiH ima 29 pasa koji služe za detekciju narkotika, eksploziva i za praćenje ljudskog traga, a prije dvije godine Ambasada Francuske u BiH Graničnoj policiji je donirala službenog psa za traženje i otkrivanje narkotika i novčanica.

Foto : N1

Pas Maverick od samog početka dio je tima na Međunarodnom aerodromu Mostar, čiji je zadatak sprečavanje krijumčarenja narkotika, otkrivanje novčanica i eksplozivnih naprava, te svih drugih oblika prekograničnog kriminala.

Belgijski ovčar Maverick, prvi je i jedini pas u BiH koji otkriva novčanice. Zajedno sa svojim vodičem , policijskim službenikom Leom Zovkom prošao je tromjesečnu obuku, a Zovko za Mavericka kaže da je u pitanju veoma izdržljiv pas blage naravi s kojim se može vrlo dobro komunicirati i sarađivati.

Zovko kaže da Maverik najviše radi na mostarskom aerodromu, gdje otkriva da li neko preko državne granice nosi više novca nego što je zakonom dozvoljeno.

“Ukoliko sumnjamo da ima više novca u torbama ili autu nego što je dozvoljeno, Mavericka angažujemo – on ne zna da li je to 10 eura ili preko 5.000 eura, ali on pronađe i na nama je da vidimo taj iznos”, kazao je Leo Zovko, vodič psa.

Foto : N1

Ovo umijeće stekao je vrijednim treniranjem. Maverick svakodnevno trenira da bi ostao u formi, i fizičkoj i psihičkoj. Treninzi se najčešće obavljaju sa nekoliko uzoraka narkotika i evra. Zovko ističe da je Maverick toliko sposoban da plafon može pregledati istom brzinom i kvalitetom kao i pod.

Maverick i Leo upoznali su se kad je Maverick imao 11 mjeseci, od tada su izgradili poseban odnos, koji je između psa tragača i njegovog vodiča od izuzetne važnosti.

“Sa svakim psom s kojim se radi treba se vezati. Čovjek ako ne voli pse ne može ovaj posao ni raditi. Maverick je izuzetno specifičan pas, socijalizovan i sigurno se mnogo vezuje”, istakao je Zovko.

Maverick je proglašen za najboljeg psa na obuci u Francuskoj u konkurenciji od 30 pasa, za šta je nagrađen zlatnom medaljom. Na mostarski aerodrom stigao je prije 2 godine. Graničnoj policiji služiće još narednih osam godina jer je radni vijek službenog psa Granične policije BiH 10 godina.

 

NG/N1

POSTANIMO PRIJATELJI