NOVI GLAS

E, ovo je gradonačelnik – Pogledajte kako je on testirao ponašanje javnih službenika

Gradonačelnik meksičkog Kvatemoka odlučio je da na neobičan način testira ponašanje lokalnih javnih službenika i njihovog odnosa prema građanima, a posebno prema osoba sa invalidititetom i socijalno ugroženima.

Karlos Tenja Navarez se temeljno pripremao za ulogu osobe sa invaliditetom kako bi provjerio kako rade gradske službe.

Dva mjeseca je pripremao masku, a potom je obilazio socijalne radnike, obraćao se za pomoć zaposlenima u kabinetu gradonačelnika, a sve u cilju da utvrdi ko je u pravu – oni koji se žale na nadležne službe ili zaposleni u njima, koji su govorili da ih građani maltretiraju konstantnim zahtjevima.

Na sebi je nosio debeo džemper i djelimično je prekrio lice kako ga ne bi prepoznali, imao je na glavi šešir, crne naočare, a preko lijevog uveta je stavio zavoj, kako bi lažirao povredu. Sve vreme je bio u invalidskim kolicima.

Najprije je otišao u jednu od socijalnih službi, gdje je zatražio besplatan obrok, na koji osobe sa invaliditetom i siromašni građani imaju pravo prema zakonu. Ali, tamo su ga ignorisali, čak i maltretirali.

Poslije tog lošeg iskustva, odlučio je da ode na poznatu teritoriju – u svoju kancelariju, odnosno zgradu. Tražio je da razgovara sa gradonačelnikom, ali su rekli mu da nije tamo. Kad je tražio da razgovara sa sekretarom gradskog vijeća, grubo mu je rečeno da će morati da sačeka u hodniku najmanje jedan i po sat, jer je službenik zauzet…

Shvativši da ništa ne funkcioniše kako treba i kako želi, Tenja je utvrdio da su žalbe građana opravdane. Skinuo je masku, a zaposleni u gradskoj skupštini bili su zapanjeni.

“Svrha ovog eksperimenta bila je da pokažem kakva je stvarnost koju građani svakodnevno doživljavaju, ravnodušnost i zanemarivanje javnih službenika sa kojima se suočavaju. Odlučio sam da ovo uradim jer nisam znao kome da vjerujem, građanima ili svojim saradnicima”, rekao je gradonačelnik Kvatemoka lokalnim novinarima.

Mediji u Meksiku prenose da je Tenja pošteno izribao svoje saradnike i zaposlene u socijalnim službama i jasno im stavio do znanja da tako nešto više neće biti tolerisano.

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!