NOVI GLAS

Bila je podvrgnuta blizanačkim eksperimentima zloglasnog Mengelea – Preminula Eva Kor

Eva Kor, koja je preživjela Holokaust i pozivala na oproštaj nacističkim počiniocima, preminula je u Krakovu u 85. godini.

Ona je osnovala mali muzej Holokausta u svom domu u SAD, a preminula je tokom jednog od svojih godišnjih putovanja u Poljsku. Eva Mozes Kor rođena je u Rumuniji i deportovana je sa svojom porodicom u Aušvic 1944. godine. Za razliku od ostalih članova njene porodice, ona i njena sestra bliznakinja su preživjele, preneo je BBC.

U Aušvicu njih je brutalno zlostavljao zloglasni doktor Jozef Mengele, poznat kao Anđeo smrti. Kao ljekar u Aušvicu od 1943. godine, Mengele je mučio više od 1.000 blizanaca i drugih zatvorenika u okviru svoje iskrivljene ideje o nauci.

“Tri puta nedeljno smo išli u laboratoriju. Tamo su nam ubrizgavali bakterije i hemikalije i uzimali mnogo krvi”, rekla je Korova 2001. godine.

Ona je dobila je visoku temperaturu i predviđali su joj dvije nedjelje života, ali se na kraju oporavila.

Mengele je nestao poslije rata i na osnovu DNK testova kasnije je potvrđeno da se 1979. godine utopio u Brazilu.

Njena sestra je umrla 1993. godine od narušenog zdravlja u Aušvicu.

I Eva je nakon rata imala zdravstvene probleme, ali je posljednje godine provela govoreći o Aušvicu i vraćajući se na mjesto bivšeg logora smrti svake godine.

Godine 2015. ona je prisustvovala suđenju bivšem čuvaru u Aušvicu Oskaru Greningu, poznatom kao knjigovođa Aušvica, jer je bio odgovoran za prebrojavanje oduzetih stvari od zatvorenika. Ona je prišla Greningu i rukovala se sa njim, a on je odgovorio tako što ju je poljubio u obraz.

Grening je na kraju osuđen na četiri godine zatvora kao saučesnik u ubistvu najmanje 300.000 ljudi.

Muzej koji je Korova osnovala u Tere Houtu saopštio je da je ona preminula juče u Krakovu, dodajući da je ona dodirnula živote hiljada ljudi “kroz svoju poruku o prevazilaženju tragedije, pronalaženju oprosta i iscjeljenja”.

Sestre su neposredno pred svoj 11. rođendan oslobođene i otišle su u Izrael, gdje se Eva kasnije udala za jednog Amerikanca i preselila u Tere Hout, u američkoj državi Indijana. Godine 1985. osnovala je Muzej i obrazovni centar holokausta.

 

(tanjug)

POSTANIMO PRIJATELJI