NOVI GLAS

Bijeljina – “Šećerana” : Ko je “bacio oko” na 26 stanova u Bijeloj?

Još jedan pokušaj prodaje bijeljinske Šećerane je propao, a zainteresovani kupac iz Srbije, kako kažu, nije stigao da pošalje ponudu. Međutim, glavna tema današnje Skupštine povjerilaca i ovoga puta bio je stečajni upravnik i njegova smjena,  radnici njega krive za sve.

Naime, i ova, kao i prethodna maratonska sjednica Skupštine povjerilaca bila je posvećena temi smjene stečajnog upravnika. Radnicima je Nebojša Matić trn u oku i smatraju ga odgovornim za trenutno stanje.

“82 povjerioca traže njegovu smjenu zbog uočenih nepravilnosti. Po meni jedna od ključnih je to što je on sam sebi odredio nagradu koju je isplaćivao od prvog dana, a u zakonu o stečaju kaže da taj iznos određuje stečajni sudija. Nije izvršio polaganje depozita kao garanciju za kvalitetan rad”, kaže za NoviGlas Vojislav Nikolić, predsjednik Odbora povjerilaca.

Uz to, optužuju ga da želi da 26 stanova na Crnogorskom primorju, koji su u vlasništvu Šećerane, preda IRB-u.

“Konačnu odluku o tome šta će uraditi sa tom imovinom donijeće Vlada Republike Srpske i Investiciono razvojna banka, jer je to imovina u drugoj zemlji i nije bila u postupku privatizacije”, rekao je  ranije za ATV Matić. 

On je tada kao mogućnosti naveo i da stanovi budu zadržani za potrebe Republike Srpske, uz isplatu troškova višegodišnjeg suđenja koji iznose između 40.000 i 50.000 evra. 

Matić kaže da je druga mogućnost da se da nalog i imovina proda u stečajnoj masi, da se namire povjerioci Šećerane u stečaju.

“Sada slijedi 26 tužbi za iseljenje ljudi koji su godinama bespravno živjeli u tim stanovima, što bi moglo potrajati minimalno još godinu ili dvije”, ocijenio je Matić koji nije ostao dužan na optužbe radniika.

Optužio ih je za nekorektan odnos prema fabrici rekavši da su protiv njih podnijete krivične prijave. Kako je objasnio, radnici su prijavili potraživanja na osnovu propuštanja vrijedna 12 miliona KM, i ukazao na način na koji je to urađeno.

“Neko od njih je tužio Šećeranu, neko iz Šećerane je uredno primio zahtjev, ali nisu dolazili na ročišta. Onda je postupajući sudija presudio u korist tog povjerioca. Na presudu niko nije odgovorio i to je postalo pravosnažno. Veoma brzo će doći do kraja tog postupka. Imaju potraživanja preko sedam miliona što su navodno dolazili svaki dan”, rekao je Matić za NoviGlas ne navodeći konkretna imena.

Nova licitacija zakazana je za 5. Avgust, a odluku o smjeni stečajnog upravnika predmetni sudija će saopštiti naknadno.

 

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!