NOVI GLAS

Bijeljina – Zavirite u unutrašnjost crkve u Novom Selu (FOTO)  

Crkva u Novom Selu (ili bar ono što je od nje ostalo) danas je jedna od omiljenih lokacija za fotografisanje mladenaca i česta destinacija zaljubljenika u fotografiju. Od ovog velelepnog zdanja ostali su oronuli zidovi i krov, a o nekadašnjoj veličanstvenosti svjedoči tek pokoji rijedak detalj. NoviGlas vam otkriva kako izgleda unutrašnjost Evangelističke crkve u Novom Selu. Saznaćete i više detalja o ovom objektu koji je, zajedno sa cijelim kompleksom Novog Sela, od novembra 2014. nacionalni spomenik u BiH.

Danas…

…crkva u Novom Selu predstavlja jednu od omiljenih destinacija za fotografisanje mladenaca. Ova ruina zanimljivog i neobičnog izgleda za naše prostore mnogima je tek inspirativna pozadina. Malo ko se udubljuje u priču koja stoji iza svega toga. Kako crkva izgleda spolja, svima je dobro poznato, a ovo su samo neki od detalja iz unutrašnjosti objekta.

Unutrašnjost više liči na skladište nego na crkvu
Detalj sa poda crkve

A ovako je to izgledalo nekad…

Početkom XX vijeka, tačnije 1913. godine, njemački kolonisti izgradili su masivnu jednobrodnu crkvu sa zvonikom na zapadnom pročelju u neogotičkom stilu. Masivni zidovi crkve građeni su od opeke, navjerovatnije proizvedene u jednoj od dvije bijeljinske ciglane koje su bile vlasništvo familije Devald.  

Crkva je izgrađena zahvaljujući zalaganju i insistiranju sveštenika Gustava Juranjija. Crkva pripada tipu jednobrodnih građevina sa tornjem – zvonikom, apsidom i bočnim aneksom – sakristijom. Ukupni vanjski gabariti crkve iznose 33 m x 15,64 m.

Sunovrat impozantne građevine

Novo Selo je 1942. godine, prema naredbi Hitlerove vlade u Njemačkoj, kompletno iseljeno u Poljsku. Deportacijom skoro 400 porodica, stavljena je tačka i na “život” crkve.

Još tokom Drugog svjetskog rata oštećen je zvonik na crkvi i od tada je pretvorena u magacin i skladište za žitarice.

Iako je cijelo Novo Selo od 2014. godine proglašeno za nacionalni spomenik u BiH, od tada do danas nije urađeno ništa kako bi se zaustavilo propadanje ovog velelepnog zdanja. Ukoliko se takva nebriga nastavi i u budućnosti, polako ali sigurno izgubićemo još jedan značajan spomenik koji svjedoči o živopisnoj prošlosti ovog kraja.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!