NOVI GLAS

Nesrećna princeza – Voljela je kontroverznog kralja, a svoju ljubav je skupo platila

U vladavini koja je trajala kroz 4 decenije, Henri VIII je ukinuo primat Rimske katoličke crkve u Engleskoj, uključio se u pakao vjerskih ratova širom Evrope otpočetih u toku njegove vladavine, osnovao Crkvu Engleske, povećao prava monarha na nivo apsolutizma, bio gospodar života i smrti svojih podanika, a brojne prominentne ličnosti svog doba skratio za glavu.

Međutim, ono po čemu je postao i ostao najpoznatiji u istoriji, nešto po čemu se i sva njegova vladavina može rekonstruisati, to je šest njegovih brakova. Henrijeve izabranice su umirale (za dvije je lično naredio pogubljenje), razvodile se, a samo je jedna uspjela da ga nadživi.

Ipak, ako je Henri ikada nekoga iskreno volio i uopšte znao za ljubav, onda je ova dama bila nešto najbliže tome – Katarina od Aragona, udovica kraljevog brata i Henrijeva prva žena.

Princeza koja je na ostrvo došla da postane kraljica

Njihov brak je potrajao punih 25 godina, dok su svih pet ostalih zajedno trajali nešto manje od deset.

Kćerka kralja Ferdinanda i kraljice Izabele, u Englesku je došla da bi se udala za tadašnjeg engleskog princa, Artura. Nakon Arturove smrti, a naročito nakon zahlađenja odnosa između Engleske i Španije, Katarina se našla u dosta neprijatnom položaju.

Međutim, u nju se zaljubio mladi Henri, što je za Katarinu bila šansa da postane ono zbog čega je i došla na ostrvo – engleska kraljica. Kralj Henri VII iz političkih razloga nije odobravao taj brak. Ipak, nakon njegove smrti sve se promijenilo.

Jedan od prvih poteza Henrija VIII, čak i prije samog čina krunisanja, bilo je vjenčanje sa Katarinom Aragonskom. Tada je Katarinin i Arturov brak proglašen nevažećim, na osnovu toga što nikada nije bio “konzumiran“. Iz Rima je stigao i Papin blagoslov, te Katarina postaje kraljica Engleske.

Razvod koji je zauvek promijenio Englesku

Iako je obostrana privlačnost definitivno postojala, jedna stvar je kvarila sreću i Katarini, i Henriju, ali i čitavom kraljevstvu. Naime, kraljica nikako nije mogla da rodi muškog nasljednika.

Katarina je nekoliko puta bila trudna, ali jedino dijete koje je preživjelo bila je kćerka Meri. Nakon četiri vezane trudnoće u sedam godina, uzimajući u obzir i Katarinine godine, Henri je odlučio da na taj brak mora staviti tačku.

Ni danas ne djeluje jednostavno razvesti se od španske princeze, ali u to vrijeme, to je bilo nemoguće. Jedina osoba koja je mogla da odobri razvod braka bio je Papa u Rimu, kome iz brojnih razloga ništa slično nije padalo na pamet.

Bio je to osnovni, ali sigurno ne i jedini, razlog zbog koga je Henri VIII ušao u otvoreni sukob sa Svetom stolicom. Ova borba je dovela do osnivanja Crkve Engleske, koja je postala, i do danas ostala, dominantna religijska institucija u ovoj zemlji. Henri VIII je ukinuo Papinu vlast u Engleskoj, jer je smatrao da monarh, koji svoj dolazak na presto crpi iz direktne Božije volje, ima, u svom kraljevstvu, višu vlast od Pape.

Njegov potez je izazvao veliki potres u Evropi, koja je već uveliko bila u paklu vjerskih ratova. Običan narod je bio zbunjen, jer su se u sukobu našla dva najveća autoriteta, ali su plemići na ovu situaciju gledali mnogo više blagonaklono. Donesen je Akt o raspuštanju manastira, koji je u praksi značio otimanje sve crkvene imovine na području Engleske, tako da se u kraljevini naprasno pojavilo ogromno bogatstvo, podijeljeno među kraljevim pristalicama. Nezanemarljiv dio završio je i u kraljevskoj kasi, učinivši ENglesku spremnom za nove ratne pohode.

Tragičan kraj

Nakon uspjeha u borbi protiv Rimske katoličke crkve i stvaranja državne Crkve Engleske, na čijem je čelu lično bio, Henri VIII je konačno mogao da se razvede. Do pravog razvoda, u principu, nije ni došlo, nego je brak proglašen nevažećim, a zvaničan razlog je bio to što je Katarina bila udata za kraljevog brata.

U svojim intimnim razgovorima i pismima, Henri VIII je razloge za poništenje braka našao u Božijem nezadovoljstvu tim brakom, a dokaz tog nezadovoljstva bila je činjenica da, ni poslije toliko godina i nebrojeno pokušaja, kraljica nije mogla da mu podari muškog nasljednika.

– Sve što sam od nje dobio je niz mrtvih sinova – napisao je Henri u pismu jednom svom prijatelju.

Katarina nije iz braka otišla bez borbe, ali ona se, i pored velike podrške iz inostranstva, pokazala uzaludnom. Selila se od jednog do drugog dvorca, a bilo joj je zabranjeno da viđa kćerku (buduću kraljicu, poznatiju kao “Krvava Meri“).

Ono sto je Henri tražio od nje, da bi je vratio u socijalni život i u najviše krugove, bilo je da Katarina njegovu novu ženu prizna za kraljicu. I Katarina i njena kćerka su to odbile.

Umrla je u dvorcu Kimbolton, sedmog januara 1536. godine. Na samrtnoj postelji je napisala pismo Henriju VIII koje je ostalo sačuvano do danas. U njemu ga moli da bude dobar otac prema Meri, a ona mu sve grijehe koje je imao prema njoj oprašta. Pismo završava željom da ga još jednom vidi prije nego što umre. To se nije desilo.

Henri, već uveliko oženjen svojom novom kraljicom, nije prisustvovao sahrani.

 

Mladen Trbić

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!