NOVI GLAS

Bacite ove igračke – Zabranjen uvoz blizu 700 igračaka iz Kine

Zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata Republički zdravstveni inspektor zabranio je firmi iz Brčkog uvoz dvije pošiljke igračaka LOL SURPRISE iz Kine.

U jednoj pošiljci se nalazilo 576, a u drugoj 68 igračaka, saopšteno je iz Inspektorata RS.

– Uzorak je analiziran u Institutu za javno zdravstvo RS, radi utvrđivanja bezbjednosti i davanja stručnog mišljenja. Analizom navedenog uzorka utvrđeno je da isti ne odgovara propisima jer je analizom ustanovljen sadržaj ftalata di (2-etilheksil) iznad dopuštenih količina, o čemu je IZJZ Luka, dao stručno mišljenje. Uvoznik je prihvatio rezultat prve analize i saglasan je sa uništavanjem, kojem će prisustvovati republički inspektor – navodi se u saopštenju.

Igračke se svrstavaju u predmete opšte upotrebe i njihova kotrola se vrši, kako prilikom uvoza u RR, tako i u unutrašnjem prometu. Analizama ovih proizvoda ispituju se brojni parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su karakteristični za dječje igračake, kao što su sadržaj sitnih dijelova, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede djece, neprijatan miris igračaka i drugo.

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI