NOVI GLAS

Naska crteži – Misterija stara 2.000 godina, o kojoj ne znamo ništa! (Video)

Misteriozni geoglifi u Peruu, poznati kao Naska linije, ne prestaju da intrigiraju. Sada se ispostavilo da i nešto od onog što smo mislili da znamo, zapravo nije tačno, pokazuje istraživanje japanskih naučnika.

Foto: Diego Delso Cc By-Sa 4.0 / Wikipedia

Naska linije su djelo naroda Naska, a mnogi ih smatraju Osmim svjetskim čudom. To su spektakularne linije koje se prostiru miljama i miljama da bi formirale različite geometrijske obrasce i životinje, tako velike da se mogu cijele vidjeti jedino sa neba. Neke linije su dugačke preko 50 kilometara. Naska linije obuhvataju 800 oko ravnih linija, 300 geometrijskih figura kao što su spirale i trouglovi, a najpoznatiji su prikazi biljaka i životinja, uključujući i ono što izgleda kao pauci, kaktusi, kitovi, i naravno, ptice.

Koristeći tehnike različitih naučnih disciplina, grupa japanskih naučnika preispitala je i ponovno identifikovala 16 ptica geoglifa koji se protežu preko pustinjskih ravnica u Peruu i utvrdile su da su mnoge ptice prikazane u drevnim nacrtima zapravo vrste kojih nema na teritoriji Perua.

To nas čini korak bliže otkrivanju zašto su ove ptice isklesane na tlu prije oko 2000 godina.

– Do sada su ptice na ovim crtežima identifikovane na osnovu opštih utisaka ili nekoliko morfoloških osobina prisutnih na svakoj slici – istakao je koautor studije Masaki Eda iz Univerzitetskog muzeja Hokaido.

Da bi identifikovali ptice, on je rekao da su naučnici “pažljivo ispitivali oblike i relativne veličine kljunova ptica, glave, vrata, tijela, krila, repa i nogu i uporedili ih sa onima modernih ptica u Peruu.

Ovi drevni prikazi ptica su arheolozi prvobitno identifikovali kao lokalne vrste kolibrija, flaminga, patke,…

Međutim, prema ovoj novoj studiji, mnogi geoglifi predstavljaju ptice koje su možda bile vrste koje nisu poreklom iz područja Perua, poput pelikana, pustinjaka i papagaja. Tako je geoglif koji je prethodno identifikovan kao kolibri – geoglif br. PV68A-CF1 – sada preklasifikovan kao ptica pustinjak, koja se može naći na istočnim padinama Anda.

Pustinjak je blizak kolibriju.

– Zbog svog dugig i tankog kljuna, kratkih nogu, tri prsta okrenutih u istom pravcu, i dugog repa s izduženim srednjim dijelom, prethodno identifikovani kolibri (Geogliph br. PV68A-CF1) je ponovno klasifikovan kao pustinjak. U Peruu, dugi i šiljati repovi javljaju se samo kod pustinjaka, dok su repovi tipičnih kolibrija rašljasti ili u obliku lepeze”, navodi se u studiji objavljenoj u “Žurnalu arheoloških nauka”.

Iako ptice koje, kako navodi studija, predstavljaju ovi geoglifi, možda nisu iz tog područje, one se mogu naći u tropskim kišnim šumama i obalama Južne Amerike, na mjestima gdje bi ljudi iz Naske odlazili u potragu za hranom.

Iako još ne znamo zašto su ove linije crtane, (da komuniciraju sa bogovima? da prizovu kišu?) jedna stvar je jasna: egzotične ptice koje su oni crtali su im svakako bile važne.

 

(blic)

POSTANIMO PRIJATELJI