NOVI GLAS

Brak star 71 godinu – Savići su radom čuvali slogu, danas imaju devetoro unučadi i četvoro praunučadi

Bračni drugovi, Dušan i Joka Savić, iz zvorničkog sela Androvići, imaju razloga za slavlje, jer su obilježili 71 godinu skladnog i uspješnog zajedničkog života. Dušan ima 92 godine, a Joka, rođena u majevičkom selu Rožanj, tri godine je mlađa.

Upoznali su se davne 1947. godine ne seoskoj žetvi, da bi samo godinu dana kasnije sklopili brak, u kome su izrodili petoro djece – tri sina i dvije ćerke. Oni su im podarili devetoro unučadi i četvoro praunučadi.

– Otac je počeo da radi u državnim firmama u Loznici i Rumi, da bi se 1958. godine odlučio da ode u privatnike. Uglavnom je radio po Sremu, a majka je bila domaćica. U Belegišu je napravio kuću, ali tokom života je sagradio još sedam kuća za svu djecu. Majci je uvijek slao novac da bi imala od čega da hrani djecu i održava domaćinstvo. Imali su običaj da kažu, kako im je rad sačuvao skladan i uspješan brak – rekao nam je Radivoje Savić, najstariji od petoro djece.

Od Dušanove zarade i Jokinog rada u kući i na njivi uspjeli su da odškoluju svu djecu. Ćerke Stana i Bosa su završile srednju školu, Vladan je rudarski inženjer, najmlađi Milorad ima višu stručnu spremu, a najstariji Radivoje je magistar mašinstva.

Suptužnici Savić su ponosni i na najmlađe potomke, na sve unuke i praunuke. Posebno ističu unuka Dušana, koji nosi djedovo ime, kao studenta generacije koji je sa prosjekom 10 završio studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i na Kembridžu.

– Moji roditelji su živjeli, i sada žive, miran porodični, patrijarhalni život, jedno drugom su uvijek bili odani i posvećeni, pa su stigli i doživjeli duboku i srećnu starost – dodaje Radivoje Savić.

 

(novosti)

POSTANIMO PRIJATELJI