NOVI GLAS

Bijeljina – Gimnazijalka Ivana niže uspjeh za uspjehom

Gimnazija “FIlip Višnjić” u Bijeljini oduvijek je bila rasadnik mladih talenata, od kojih su mnogi zadužili naš kraj i pominju se u ljetopisima o istoriji grada. To se nije promijenilo ni do danas. U gimnaziji i dalje stasavaju mladi talentovani učenici, koji svoje znanje bruse i usavršavaju u ovoj školi. NoviGlas vam donosi priču o jednoj od njih.

Ivana Pijetlović učenica je trećeg razreda gimnazije. Nadarena za matematiku i fiziku i na takmičenjima ostvaruje zapažene uspjehe.

Ivana je u žižu interesovanja dospjela kada je, kao učenica prvog razreda Gimnazije, izabrana za jednu od najmlađih polaznica istraživačkog kampa “Petnica” u Srbiji.

“Nisam očekivala da ću biti izabrana tad, jer je do tada bila praksa da u kamp idu učenici viših razreda. Međutim, izabrali su me i to je za mene bilo jedinstveno iskustvo”, rekla je ranije Ivana. 

Te prve godine proučavala je matematiku, a onda se prošle godine odlučila za hemiju, koja je takođe interesuje.

“Petnica je zaista nezaboravno iskustvo i neuporedivo sa bilo kojim kampom. Vrijeme koje tamo provedemo iskoristimo maksimalno. Po cijeli dan imamo predavanja, a onda se očekuje da sami izvršavamo zadatke u vidu seminarskih radova i slično. Uspjela sam da proširim neke svoje vidike i opšte viđenje nauke kojom želim da se bavim u budućnosti. Stekla sam i proširila osnove koje sam ponijela iz srednje škole.”

Ova mlada djevojka nastavlja da krči svoj put ka uspjehu. Ni sa jednog takmičenja ne vrati se bez nekog priznanja ili diplome. Na pitanje zašto matematika, Ivana odgovara:

“Ja sam matematiku odabrala dosta rano u osnovnoj školi. Ostala sam u toj priči i nisam se pokajala. Matematiku volim jer iziskuje kontinuirani rad i razvija mišljenje, a mišljenje je nešto bez čega ne možemo”, objašnjava Ivana za NoviGlas.

Kaže da matematičari malo drugačije razmišljaju.

“Nekako vidimo svijet na drugačiji način”, kaže za NoviGlas Ivana. 

Planira da i nakon srednje škole nastavi da se bavi prirodnim naukama, pa će školovanje nastaviti na nekom od srodnih fakulteta.

“Studiraću elektrotehniku. Raduje me što sad imam kome da se obratim ukoliko sam u nekoj dilemi i da tražim od profesora sa kojima sam se upoznala u Petnici pomoć i savjet, bilo da se radi o stručnoj literaturi ili o nečemu drugom vezanom za moje buduće školovanje”, završava za NoviGlas priču Ivana.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI