NOVI GLAS

Bitka za Tripoli – 650 mrtvih, a pravi rat tek počinje! (Foto/Video)

Snage komandanta vojske Kalife Haftara nastavljaju dvomesečnu bitku za kontrolu nad prestonicom Tripolijem u kojoj je dosad poginulo oko 650 ljudi. Postoji bojazan da bi bitka za Tripoli mogla da izazove krvavi građanski rat.

Predsednik libijske vlade sa sedištem u Tripoliju koju priznaju Ujedinjene nacije Fajez al-Saraj predložio je danas održavanje opštih izbora kako bi se okončao rat u toj zemlji.

Al-Saraj je na konferenciji za novinare rekao da predlaže “libijski forum” sa ciljem da se pronađe mirno rešenje za sukob. Razgovori bi, kaže, trebalo da rezultiraju dogovorom o planu da se do kraja godine održe parlamentarni i predsednički izbori.

Kako je dodao, u razgovorima treba da učestvuju svi Libijci koji žele mirno i demokratsko rešenje, prenosi AP.

“Neće biti mesta za one koji žele tiraniju i diktaturu”, rekao je on i pozvao Ujedinjene nacije da podrže forum i nadgledaju izbore.

On nije naveo da li će Haftar ili njegovi predstavnici učestvovati u razgovorima. Dve strane razgovarale su poslednji put u februaru u Emiratima.

Al-Saraj je takođe zatražio međunarodnu istragu o navodnim “ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti” tokom Haftarove ofanzive.

Postoji bojazan da bi bitka za Tripoli mogla da izazove građanski rat sa nasiljem kakvo se dogodilo posle pobune 2011. kada je svrgnut i ubijen tadašnji predsednik Moamer Gadafi, navodi AP.

Zapadni deo Libije kontroliše slaba vlada Al-Saraja, dok je istok i veći deo juga pod kontrolom Haftarove Libijske nacionalne armije koja vodi oružanu borbu i sa ostacima Islamske države na tom prostoru.

Od kada je smenjen Gadafi 2011. godine Libija je zapala u haos sa dve suprostavljene administracije i niz naoružanih grupa koje se bore za vlast i za kontrolu naftnih polja.

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!