NOVI GLAS

Bijeljina – Mićić i stočari – Jednostavnije procedure za građevinske dozvole

Grad Bijeljina pojednostaviće stočarima procedure za građevinske dozvole za poljoprivredne objekte radi lakše proizvodnje, najavio je gradonačelnik Mićo Mićić tokom posjete farmi Bobana Petrića u Donjem Magnojeviću na kojoj godišnje bude uzgojeno između 1.500 i 1.700 tovnih svinja.

Mićić je rekao da gazdinstva moraju da plate velike iznose za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko da bi na njima gradili objekte koji opet imaju poljoprivrednu svrhu, što je, kako je naveo, apsurdno, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Mi smo ranije to pitanje pokrenuli pred Vladom, ali ništa nije učinjeno. Ponovo ćemo pokušati da posredujemo između proizvođača i republičke vlasti da bismo riješili taj problem”, istakao je Mićić.

On je farmu, na kojoj je trenutno 600 tovljenika, težine od 30 do 120 kilograma, posjetio da bi se upoznao o problemima i potrebama stočara u Semberiji i tome kako Gradska uprava i Agrarni fond mogu pomoći proizvođačima.

Petrić je rekao da je prošla godina bila loša za svinjogojstvo, dok je u ovoj godini situacija nešto bolje.

“Uz pomoć podsticaja Ministarstva i grada proizvodnja nam je za sad održiva. Budžet za svinjogojstvo je povećan na 71 milion KM, što je značajno bolje, ali ipak još nedovoljno za rentabilnu proizvodnju. Problem je što državni podsticaji nisu na nivou evropskih ili bar komšijskih, tako da uvozni proizvod bude jefiniji od domaćeg, iako je cijena proizvodnje gotovo ista. Dodatni problem je slobodno, odnosno nekontrolisano tržište bez carina”, naveo je Petrić.

On je dodao da je problematičan i plasman robe.

“Pojedinačno ne proizvodimo dovoljnu količinu tovnih svinja za domaće tržište, a veliki prerađivači traže stalnost u isporuci. Rješenje je udruživanje u klaster”, rekao je Petrić.

On je naveo da su u vezi sa tim preduzete neke mjere, ali su, kako kaže, još daleko od zajedničkog nastupa na tržištu.

“Sa mesnom industrijom `ZP komerc` imamo ugovore koji su povoljni i za nas uzgajivače, i za njih kao prerađivače naše sirovine. Oni su spremi da pomogu, ali i mi uzgajivači moramo da promijenimo svijest o načinu proizvodnje i udružimo se”, naglasio je Petrić.

Direktor gradskog Agrarnog fonda Ivan Stević podsjetio je da je Bijeljina prva počela sa podsticajima za poljoprivrednike.

“Od 2008. godine izdvajamo oko 1,1 milion godišnje za pomoć poljoprivredi. Naši podsticaji namijenjeni su prvenstveno stočarstvu, voćarstvu i plasteničkoj proizvodnji”, naglasio je Stević.

U saopštenju se ističe da je Magnojević selo čiji mještani proizvede najveći broj tovnih svinja u Republici Srpskoj, odnosno 30 odsto proizvodnje u Republici Srpskoj, što je, ipak, samo trećina potreba za domaće tržište.

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI