NOVI GLAS

Posljednji intervju čovjeka optuženog za katastrofu u Černobilju – Ovo je Anatolij Djatlov! (Video)

Anatolij Djatlov bio je zamjenik glavnog inženjera nuklearne elektrane Černobilj i glavni u kontrolnoj sobi kada je došlo do katastrofalne eksplozije 26. aprila 1986. godine. U svom posljednjem intervjuu koji je dao 1994. godine ispričao je kako je izgledala noć u elektrani. Tvrdi da test koji je obavljen prije eksplozije nema nikakve veze sa najvećom nuklearnom katastrofom u istoriji.

Djatlov je 1987. godine osuđen na 10 godina prinudnog rada zbog tragedije koja je pogodila Sovjetski Savez. Pušten je poslije svega tri godine, a umro je 1995.

Djatlov kaže da je procedura testa koji je rađen u Černobilju jako detaljno planirana, da je to bilo nešto o čemu se razgovaralo više puta, ali da je katastrofa mogla da se desi i pod drugim okolnostima.

– Oko 10 sati uveče su me pozvali i rekli da je odobreno da se test nastavi, pa sam stigao u Černobilj. Tamo sam stigao oko 11 sati. Razgovarao sam sa Jurijem Tregubom, šefom prethodne smjene, onda sa Sašom Akimovim, šefom noćne smjene. Sve je bilo jasno obojici. Ovo je bio tip eksperimenta koji je morao da bude urađen. Urađen je 1984-1985. i tada nije bio zadovoljavajući. Ali ovaj test nema veze sa nesrećom. Jednostavno je povezan sa nesrećom u nepoštenoj istrazi o nesreći dok se sve ovo dogodilo zbog nezadovoljavajućih komponenti samog reaktora, što nije bilo poznato tada – rekao je Djatlov.

Kako je rekao, incident ne treba da se zove nesrećom, to je bila katastrofa.

– Bila je nezamisliva… Mogla je da se dogodi i tokom izvođenja drugih procedura, ali desilo se tokom ovog eksperimenta, ali ne zbog njega. Procedura je ispisana, o njemu se razgovaralo mnogo puta, nadgledali su ga stručnjaci – naveo je on.

Situacija u kontrolnoj sobi bila je mirna, tvrdio je on. Čuo je Leonida Toptunova i Sašu Akimova kako razgovraju.

Sjeća se i da je Akimov pritisnuo dugme za zaustavljanje rada reaktora u 1:23:40, ali da se za nekoliko sekundi dogodila ekplozija.

– Zgrada se zatresla, otpadali su komadići plafona. Svjetla za uzbunu su se popalila, struja je na kratko nestala, pa se vratila. Svi stručnjaci su sada saglasni sa tim da je reaktor ekplodirao zbog tog dugmeta koje je trebalo da ga zaustavi. To je nevjerovatno, ali je istina – rekao je on.

Šta je još Djatlov rekao u svom poslednjem intervjuu pogledajte na snimku :

 

(telegraf)

POSTANIMO PRIJATELJI