NOVI GLAS

Falsifikovana roba otišla korak dalje – Pojavili se lažni lijekovi!

Lažni lijekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izvještaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo /EUIPO/.

U izvještaju se ističe da kriminalne mreže proizvode sve raznovrsnije lijekove, uključujući i medikamente za ozbiljne bolesti poput raka.

Luksuzniji predmeti poput odjeće i nakita su među najčešće primijećenom lažnom robom, ali bande u Evropi proizvode sve veći spektar falsifikovanih artikala poput hrane, pesticida i dijelova za automobile.

– Organizovane kriminalne grupacije koje proizvode i prodaju ovu robu ne poštuju kvalitet koji često predstavlja rizik po zdravlje i bezbjednost ljudi – rekla je direktor Evropola Katrin de Bol.

U izvještaju se napominje da lijekovi koji se proizvode u tajnim laboratorijama u nehigijenskim uslovima i radom nestručnih lica mogu sadržavati pogrešne aktivne ili nikakve sastojke te visoke nivoe otrovnih supstanci.

Bande često ilegalno uvoze lijekove izvan EU, poput Kine, gdje nastaje većina lažne robe, nakon čega ih prepakuju i prodaju u Evropi

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!