NOVI GLAS

Berlinski Semberac u Švajcarskoj – Milanova priča je sve, samo ne obična (Foto)

“Život je ono što od njega napravimo”. Može se reći da se ovom mudrošću vodio i četrdesettrogodišnji Milan Milošević. Njega je životni put vodio od sela Johovac, preko Berlina, do Berna gdje danas živi. NoviGlas vam donosi priču o berlinskom Sembercu u Švajcarskoj.

Berlinski Semberac?

Milan Milošević je rođen u Berlinu, gdje je proveo većinu života i radnog vijeka. Međutim, korijenima je neraskidivo povezan sa Semberijom. Roditelji su mu, nekoliko godina prije njegovog rođenja, napustili selo Johovac u kom su do tada živjeli i krenuli u bolje sutra.

“Ja sam vam pravo gastarbajtersko dijete. Roditelji su mi iz Johovca došli u Berlin sedamdesetih godina. Ja sam tamo i rođen u decembru 1976. godine i tamo sam i živio”, započinje priču za NoviGlas Milan.

Milan je u Bijeljinu došao kao dio grupe stručnjaka iz švajcarske klinike InselSpital. Po zanimanju je dječiji hirurg i već šest godina je zaposlen na klinici u Bernu.

“Mi smo krenuli na veliki kongres ljekara u Beograd, ali smo odlučili da svratimo i ovdje i posjetimo bijeljinsku bolnicu. Drago mi je da sam ovdje, bićemo kod mene kući u Johovcu, vidjeću i familiju i obići Semberiju”, kaže Milan.

Inače, Milan se školovao u Berlinu, tu je završio medicinski fakultet, a dio specijalizacije obavio je u Švajcarskoj, na klinici na kojoj je i nastavio da radi i radi do danas. 

Prilikom posjete Bijeljini obišli su bolnicu i razgovarali sa dr Mikajlom Lazićem, dječijim hirurgom, kog je Milan upoznao prije dvije godine i od tada održavaju kontakt.

Semberijo moja…

U Johovac kaže, redovno dolazi.

“Svake godine sam tu, barem jednom godišnje, ako ne i više puta. Da mi djeca ne zaborave, da ne zaborave jezik, da znaju odakle sam i odakle oni vode porijeklo. I da uživaju u ljepoti prirode”, kaže kroz osmjeh za NoviGlas Milan.

Nismo mogli, a da ne primjetimo da se preziva kao slavni fudbaler Savo Milošević, a da uz to i potiču iz istog mjesta.

 “Ja, ja, Savo mi je rođak. Zbog prirode mog posla, ali i njegovog, ne viđamo se baš često”, kaže Milan tipičnim semberskim izgovorom.

Iako je zbog godina provedenih u inostranstvu povremeno zastajao da se prisjeti nekih riječi, razgovor je završio sa najsemberskijim mogućim “Fala.” Neke stvari se ne zaboravljaju. 

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!