NOVI GLAS

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom je u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Stevan Sinđelić, resavski vojvoda, poginuo je ispalivši iz kubure hitac u skladište municije u šancu na uzvišenju Čegar kod Niša, u jeku borbe protiv brojčano nadmoćnih Turaka u Prvom srpskom ustanku.

Boj je počeo u jutarnjim časovima 31. maja 1809. Turci su jurišali četiri puta, ali su ih Sinđelićevi junaci odbili. Na kraju preko onih koji su izginuli i ispunili rovove oko šanca, Turci su na juriš ušli u šanac.

Nastao je pravi okršaj. Borba puškama, pretvorila se u borbu kundacima i noževima, prsa u prsa. Turcima su pristizale nove snage, a Sinđelić je ostao sam.

Kad je uvidio da prorijeđeni branioci, uprkos neviđenom herojstvu, ne mogu da odole turskoj sili, zapalio je skladište municije.

Nakon eksplozije, na Čegru je ležalo oko 16.000 Turaka i 4.000 Srba. Poslije ove pogibije niški paša je naredio Srbima da sve srpske glave odsijeku i odnesu u Niš.

Po naredbi su odrali glave, predali paši, a ovaj je naredio da se sazida Ćele Kula. Prvobitno su na njoj bile 952 lobanje, a sada je ostalo nekoliko desetina. I dan danas se ovaj spomenik palim Čegarskim braniocima nalazi u Nišu i pretvoren je u spomen obilježje.

Sinđelić je učestvovao u svim borbama u Pomoravlju od početka ustanka 1804. godine i istakao se u bojevima na Ivankovcu 1805, kad je za pokazanu hrabrost dobio čin vojvode, i na Deligradu 1806. pod komandom Petra Dobrnjca.

 

NoviGlas/Telegraf

POSTANIMO PRIJATELJI