NOVI GLAS

Semberske priče – Zair u Bijeljini, jedini na svijetu

U Bijeljini ima jedno naselje, nekada mahala, koga od milošte zovu „Zair“. Otkud Zair u Semberiji, kad mu je (bivši) imenjak u centralnoj Africi, udaljen nekih 5.500 kilometara?

Za početak, gdje se to nalazi naš „Zair“?

Uopšteno, naselje „Zair“ u Bijeljini je omeđeno sa zapada naseljem „Intergaj“ i Koviljuše, a sa istoka kanalom Dašnica. Tu su nekad bile semberske plodne njive i livade. A onda su počela doseljavanja „trbuhom za kruhom“ u potrazi za poslom i plodnijom zemljom, iz gornjeg Podrinja (Vlasenica, Srebrenica, Bratunac). Poslije toga počinju da niču kućice, kuće i kućerine.

Naravno tu su i ulice. Kad se dolazi sa istoka, ide se ulicom Petra Kočića preko kanala i ulazi se u Fruškogorsku ulicu, okosnicu naselja „Zair“.  Sa zapada se ulazi iz naselja „Intergaj“.  Tu su još ulice Petra Lubarde i Sime Matavulja.

Ne zna se pouzdano kako je „Zair“ dobio ime. Ali ima anegdota o potvrdi tog naziva.

Naime, 1974. godine igrano je Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Gelzenkirhenu, u SR Njemačkoj. Na tom Mundijalu, stariji se sjećaju, reprezentacija Jugoslavije je pregazila reprezentaciju Zaira sa 9:0. Naravno svi smo zdušno gledali sve utakmice, na električni televizor u boji, što ono rekao moj kum. Navijalo se listom za Jugu. Jedino su naši „Zairci“, kaže anegdota, navijali, kao što i dolikuje, za Zair.

Mediji su zabilježili da tada na semaforu Park stadiona u Gelzenkirhenu nije bilo dovoljno mjesta za sve strijelce. Bajević tri, Džajić, Šurjak, Katalinski, Bogićević, Oblak i Petković, po jedan.

Taj rezultat je i danas najubjedljivija pobjeda na mundijalima. Rezultat je ostao, ali afričkog Zaira više nema.

U tom naselju je nekad postojao i fudbalski klub „Zair“ u nekoj ligi lokalnog ranga. Nisu bili toliko vični fudbalu, koliko su vini pesničenju bili njihovi navijači. Stari Bijeljinci pominju žestoku utakmicu između „Zaira“ i Amajlija, kad je došlo do opšte tuče, pa je bio sretan ko je mogao pobjeći kroz usku kapiju u kukuruze. Igralište ograđeno daskama pogodnim za „preko leđa“ skoro da je ostalo bez ograde. Sudija Obren je morao prekinuti utakmicu, a Amajličani su, kažu, izvukli deblji kraj.

Naziv našeg naselja „Zair“ koji u suštini i danas postoji, mogao je nastati samo poslije 1971.godine.  Ovo je povod da se, usput,  upoznamo i sa državom po kojoj je naše naselje dobilo ime. Doduše neslužbeno.

Nije bijeljinski Zair jedini

Bivši Belgijski Kongo postao je nezavisan 1960. pod imenom Republika Kongo a desetak godina kasnije, tačnije 1971., zemlja je preimenovana u Zair. Riječ Zair dolazi od riječi nzere ili nzadi, a znači rijeka koja guta sve rijeke. To je dakle drugo ime za rijeku Kongo, koja čini geografsku osovinu te države.

PROČITAJTE JOŠ : 

Preimenovanje je inicirao predsjednik Mobutu. Namjera mu je bila učiniti autentičnim kongoanska imena. On je i sam sebe preimenovao, odbacivši francusko lično ime Joseph-Désiré i uzevši puno ime Mobutu Sésé Seko Nkuku Ngbendu wa Za Banga, što otprilike znači sve-osvajajući ratnik koji ide iz trijumfa u trijumf. Od tada je na zapadu poznat kao Mobutu Sésé Seko.

I drugi državljani Zaira morali su po njegovom zahtjevu uzeti autentična imena. Preimenovani su i gradovi. Tako je glavni grad Léopoldville (koje je dobio po kontroverznom belgijskom kralju Leopoldu II) preimenovan u Kinshasu, prema selu koje se nekad davno nalazilo na mjestu na kojem je nastao taj grad.

Današnja Demokratska republika Kongo, promijenivši ime nakon Mobutuove vladavine, sa oko 65 miliona stanovnika i 2,3 miliona kvadratnih kilometara, potencijalno je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, ali kolonijalizam, ropstvo i korupcija pretvorili su je u jednu od najsiromašnijih.

Najkrvaviji svjetski sukob od Drugog svjetskog rata još se “vuče” ovom zemljom – poginulo je više od pet miliona ljudi, još više njih je dovedeno na ivicu smrti zbog gladi i bolesti, a milioni žena i djevojčica su silovane. Veliki afrički rat (1998-2003), u kojem je učestvovalo devet nacija i najmanje 25 naoružanih frakcija, skoro se u potpunosti odigravao baš u granicama Konga. U ovoj zemlji sukobi i danas odnose desetine hiljada života na godišnjem nivou, a prosječno se zarađuje samo 400 dolara godišnje.

I tako, država Zair je nakon Mobutua postala i demokratska, i republika, i Kongo, a istoimni dio Bijeljine nije mijenjao ime. U međuvremenu, mnoge države su promijenile imena, a da je ovaj dio grada zadržao svoje.

Jugoslavije više nema, Kambodža više nije Kampućija, Rodezija je danas Zimbabve, Istočni Pakistan sada je Bangladeš a Holandska Istočna Indija postala je Indonezija. Čak i BJMR postade Sjeverna Makedonija, a Zair u Bijeljini i dalje ostaje Zair, jedini na svijetu.

Što više vrijeme prolazi smanjuje se šansa da ćemo pouzdano znati odakle potiče naziv ovog dijela Bijeljine, ali to je sve manje važno. Možda vrijeme donese još neku duhovitu anegdotu o nastanku ovog naziva u Bijeljini, koja će nam, zapravo, biti sva istorija koja nam je potrebna.

 

 Zort za NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .