NOVI GLAS

Zašto je legendarni srpski oficir za odlazak u penziju tražio – kobilu?

Stepa Stepanović je bio jedan od najvećih srpskih heroja Prvog svjetskog rata. Ostvario je prvu savezničku pobjedu u tadašnjoj Evropi u Cerskoj bici, proslavio se u proboju Solunskog fronta, a stigao je i da izbaci i Bugarsku iz rata. Bio je tek drugi ofocir, nakon Petra Bojovića, koji je dobio čin vojvode. 

Uprkos slavi i popularnosti koju je dobio kao oficir koji je iz najvećeg svjetskog sukoba izašao kao živa legenda, Stepanović je život provodio u svom skromnom domu u Čačku, izbjegavajući otmene prestoničke prijeme. 

Ubrzo po okončanju Velikog rata, nakon dvije godine, otišao je u penziju za koju se, po današnjim standardima, nije pretjerano pripremio. Od imovine je imao samo porodičnu kuću u Kumodražu, u kojoj su živjela njegova braća, a starost je provodio u kući svoga tasta Veselina Milovanovića u Čačku. Karakter ga je spriječio da primi nuđene povlastice.

Savremenici su zabilježili da je živio je i radio pod parolom “otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa”. Međutim, to ništa treba shvatiti metaforično, jer je Stepa ipak od države tražio jednu stvar. To je bila njegova stara kobila Vila, saborac iz brojnih bitaka i pohoda, a još za vrijeme Stepinog službovanja bila je toliko stara da su je nadležni u vojsci predvidjeli za odstrel. 

Kako je prije nekoliko godina ispričala Ivana Lučić, doktorka u penziji iz Beograda i praunuka vojvode Stepanovića, vojvoda je želio da spase kobilu sa kojom je prošao toliko toga, pa je tražio je da ona bude njegov poklon povodom odlaska u penziju i, uz mnogo čuđenja i prevrtanja očiju od strane mlađih kolega, vojvoda je na kraju istjerao svoje!

Vila je još dugo godina živjela kraj Stepe na njegovom imanju u Čačku. Na kraju, iako potpuno slijepa, kobila je nadživjela vojvodu.

Kada je Stepa Stepanović preminuo 27. aprila 1929. godine upravo ona je vukla kola sa kovčegom u kome je bilo tijelo Stepe Stepanovića do groba i tako ga ispratila u pogrebnoj povorci na vječni počinak.

 

(NoviGlas/Dnevno)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!