NOVI GLAS

Oglasila se Banjalučanka sa snimka koji je srušio austrijsku vladu

Tajana Gudenus, Srpkinja iz Banjaluke koja se pojavljuje na snimku zbog kog je pala austrijska vlada, oglasila se preko svojih advokata i istakla da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do ostavke vicekancelara Hajn Kristijana Štrahea.

“Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do političkih posledica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije”, navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi, a prenosi “Dnevni Avaz”.

Pismom se oglasilo i advokatsko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus, i koje je navelo da “označavanjem njihove klijentkinje kao nekoga ko svojom “fatalnom privlačnošću” utiče na politička događanja, odnosno označavanjem kao nekoga ko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Evropske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena bezbjednost”.

Tajana Gudenus supruga je šefa poslaničkog kluba FPÖ Johana Gudenusa, jednog od aktera u kompromitujućem videu. Kako piše “Deutsche Welle”, riječ je o mladoj ženi koja potiče iz srpske porodice iz Hrvatske. Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno sa porodicom izbjegla u Banjaluku nakon početka rata 1992. godine.

Podsjetimo, na snimcima koje su objavili “Der Spiegel” i “Sueddeutsche Zeitung”, Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus, sadašnji predsjednik poslaničkog kluba FPÖ, u julu 2017, dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovarali su s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku ekonomiju. Sa njima je bila i Gudenusova supruga.

“Sueddeutsche Zeitung” i “Der Spiegel” objavili su tajno snimljeni video na Ibici u kojem Štrahe u razgovoru s jednom navodnom bogatašicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih tendera u Austriji.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorki ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika “Kronen Zeitung-a”.

“Ako tri nedjelje uoči izbora preuzmete ‘Kronen Zeitung’ i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Štrahe u videu.

 

(dnevniavaz)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!