NOVI GLAS

Dodik: Za odlazak mladih krivi su lokalni organi i evropske zemlje koje “usisavaju” kadar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da, uprkos složenijoj političkoj situacija nego što je bila ranije, rata u BiH neće biti.

On je istakao da je u ovako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog “sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci”.

“Ja u te ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu”, rekao je Dodik. 

Na konstataciju novinara da građane plaše izjave političara i da sve više iz BiH odlaze u druge zemlje tražeći posao, Dodik je rekao da o ovom teškom pitanju razgovara i sa privrednicima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji mu se žale da nemaju dovoljno radne snage, ali i da poslove koje nude mnogi ne prihvataju da rade.

“Stvorena je atmosfera odlaska, za to imaju odgovornost i lokalni organi, ali mislim i da je to plan razvijenih evropskih zemalja da ‘usisaju’ najkvalitetniji kadar, jer su oni u tom pogledu u strašnom deficitu”, istakao je Dodik. 

On je ocijenio da bi u BiH mogao da se napravi smislen plan kako da se ljudi, koji to žele, vrate.

“Mi ćemo u Republici Srpskoj, nakon Sabora SNSD-a, krajem juna početi izradu plana koji podrazumijeva stimulaciju za ostanak, kao i stimulaciju za povratak mladih ljudi koji hoće da počnu da se bave biznisom”, najavio je Dodik. 

On je dodao da će SNSD, čiji je lider, napraviti strategiju koja će podrazumijevati i fondove kako bi se stimulisali mladi u pokretanju privatnog biznisa.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI