NOVI GLAS

Bijeljina – IT stručnjak uzgaja jagode i trešnje (Foto)

Čedomir Radovanović (34), magistar informatike iz Velike Obarske, zaposlen u bijeljinskom Domu zdravlja, prije sedam godina  odlučio je da otpočne uzgajati jagode. Jagode proizvodi na površini od sedam dunuma.

U proteklim godinama postizao je dobar rezultat, bilo da je u pitanju količina ili kvalitet jagode, italijanske konzumne sorte „kleri“ i „džoli“.

Obezbijedio je i siguran plasman jagode na području Bijeljine. Čedomir kaže da se uzgojem jagode počeo baviti iz hobija, ali od ove proizvodnje može biti i dobre zarade. Na veliko ih prodaje po cijeni od tri KM za kilogram. Na površini od sedam dunuma, u prosječno rodnoj godini, Čedomir ubere oko 20 do 25 tona jagode.

 „ Što se tiče jagode, imam  dovoljno iskustva u proizvodnji, a što se tiče trešnje, išao sam na intenzivni način sadnje i proizvodnje, gusti sklop, jer bi na površini od jendog hektara, inače, trebalo da bude 500 do 600 sadnica trešnje. Krošnje će ići do visine od dva do tri metra, što podrazumijeva bržu i lakšu berbu. Prinos može biti manji, ali se ovako postiže krupnoća ploda i kvalitet. Ukoliko sve bude teklo po planu, namjeravam i da izvozim trešnje. U hodu učim, tako da planiram u dogledno vrijeme da proširim zasad trešnje na pet do šest hektara. U tom slučaju bih mogao postati ozbiljan izvoznik sa 80 do 100 tona trešnje godišnje. U tom slučaju bih izbjegao i posrednike u ovom poslu“, kaže Radovanović.

Čedomir kaže da će se vremenom sve više ispostavljati problem radne snage i u Semberiji. On kaže da je u proteklih sedam godina vidio malo mladih ljudi u jagodnjacima. Jagode beru uglavnom stariji, oni koji su u šestoj deceniji života.

 

(desavanjaubijeljini)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!