NOVI GLAS

Ko će gdje ? Evo kako će biti podijeljene direktorske pozicije među strankama

Koalicionim sporazumom šest političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj o raspodjeli 100 prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama predviđeno je da na 54 pozicije direktore imenuje SNSD, 14 DNS, 13 SP, po sedam Demos i Ujedinjena Srpska, a pet NDP, saznaje Srna.

Kada je riječ o procentualnoj zastupljenosti, SNSD-u će pripasti 53,57 odsto pozicija, DNS-u 14,28 odsto, SP-u 12,5 odsto, Demosu i Ujedinjenoj Srpskoj po 7,14,a NDP-u 5,35 odsto.

Koalicionim sporazumom, koji je u posjedu Srne i koji bi uskoro trebalo da potpišu predsjednici stranaka, predviđeno je da SNSD delegira direktore “Elektroprivrede Republike Srpske” i njenih zavisnih preduzeća – Rudnika i termoelektrane “Gacko”, “Hidroelektrana na Trebišnjici”, “Hidroelektrana na Drini”, “Hidroelektrana na Vrbasu”, “Elektro-Bijeljina”, “Elektro-Doboj” i “Elektrodistribucije Pale”.

Najsnažnija politička partija u Srpskoj dobila je direktorske pozicije i u Poreskoj upravi, Zavodu za zapošljavanje, Republičkom zavodu za statistiku, “Vodama Srpske”, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Agenciji za agrarna plaćanja, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

SNSD-u su prema koalicionom sporazumu pripale i direktorske pozicije u Republičkoj komisiji za energetiku, Agenciji za bankarstvo, Investiciono-razvojnoj banci, “Službenom glasniku”, Protivgradnoj preventivi, Republičkoj direkciji za za obnovu i izgradnju i Garantnom fondu Republike Srpske.

Ova partija delegiraće i direktore Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, “Aerodromima”, Republičkom sekretarijatu za vjere, Arhivu, Republičkom hidrometeorološkom zavodu i Republičkom pedagoškom zavodu.

Kadar SNSD-a upravljaće i Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske u Banjaluci, te bolnicama “Sveti apostol Luka” Doboj, “Sveti vračevi” Bijeljina, “Srbija” Istočno Sarajevo, Univerzitetskom bolnicom u Foči, te bolnicama u Zvorniku, Trebinju, Nevesinju i Gradišci.

Koalicionim sporazumom SNSD-u su pripale i direktorske pozicije u Zavodu za forenzičku psihijatriju, Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Dirtektore Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Centra za jednakost i ravnopravnost polova – DŽender centar, Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske, nacionalnih parkova “Sutjeska” i “Drina”, Muzeja Srpske, preduzeća “Orao” Bijeljina i Tehnički remontni zavod Bratunac, te Istraživačko-razvojnog centra elektroenergetike takođe će predložiti SNSD.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da DNS dobije direktorske pozicije u “Željeznicama”, “Putevima”, Agenciji za osiguranje, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Turističkoj organizaciji i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo.

DNS će imati direktore i u Zavodu za obrazovanje odraslih, Bolnici “Mladen Stojanović” Prijedor, Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Operatoru sistema podsticanja, Poslovnoj zoni grada Banjaluka, Nacionalnom parku “Kozara”, Zaštitnom fondu i “Gas prometu” Istično Sarajevo.

Međustranačkom podjelom SP-u su pripala direktorska mjesta u “Šumama”, “Elektro-Hercegovini”, Republičkoj upravi za inspekcijeske poslove, Fondu za dječiju zaštitu, Komisiji za koncesije i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Socijalisti će predložiti i direktore Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Centra za pružanje besplatne praven pomoći, Zavoda za stomatologiju, Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta, Psihijatrijske bolnice Sokolac, Agencije za državnu upravu i “Kosmosa” Banjaluka.

Demos će predložiti direktore Rudnika i termoelektrane “Ugljevik”, “Autoputeva”, Zavoda za medicinu rada i sporta, Republičkog deviznog inspektorata, Republičke uprave za igre na sreću, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i “Gas-resa” Banjaluka.

Ujedinjena Srpska je koalicionim sporazumom dobila direktorska mjesta u Republičkoj upravi civilne zaštite, Institutu za javno zdravstvo, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, “Poštama Srpske”, Republičkom zavodu za geološka istraživanja i Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da NDP nominuje direktore u “Elektrokrajini”, Agenciji za bezbjednost saobraćaja, Republičkoj direkciji za promet naoružanja i vojne opreme, Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu i preduzeću “Grad” u Bijeljini.

“Koalicioni sporazum je skoro u potpunosti usaglašen i moguće su tek neke kozmetičke promjene. Direktora Agencije za državnu upravu vjerovatno će predloižiti SNSD, a SP će zauzvrat dati direktora Muzeja Republike Srpske. Izvjesno je i da će SNSD ustupiti Demosu poziciju direktora ‘Elektrodistribucije Pale’ nakon što aktuelni direktor ode u penziju”, rekao je izvor Srne iz vladajuće koalicije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je poslije jučerašnje sjednice Predsjedništva i Izvršnog komiteta te stranke da su razmatrali i usvojili definitivni koalicioni sporazum šest partija o raspodjeli prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i ustanovama, te da očekuje da će u najskorije vrijeme potpisati koalicioni sporazum i početi sa njegovom primjenom.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI