NOVI GLAS

Bijeljina – Jasna je proputovala cijeli svijet, a jedna zemlja joj je promijenila pogled na život

Bijeljinka Jasna Pazarac jedna je od rijetkih mladih osoba iz BiH koja je proputovala skoro cijeli svijet.

Ona je, zahvaljujući svom pozivu turizmologa i avanturističkom duhu, proputovala brojne zemlje u Africi, Aziji, Americi i Evropi. Običaji, tradicija, kultura i nacionalna kuhinja naroda iz cijelog svijeta, koje je upoznala na svom životnom putu, obogatili su njen duh.

U svijet putovanja Jasnu su, kaže, uveli roditelji s kojima je obišla nekoliko evropskih zemalja. Možda su upravo uspomene sa tih putovanja odredile i njen životni poziv da postane turizmolog.

Iako je njeno stalno odredište tokom ljetnjih mjeseci Grčka, ostalo slobodno i radno vrijeme provodi obilazeći i upoznavajući i druge zemlje.

Za azijski kontinent kaže da je poseban, kao i zemlje koje je posjetila, ali i tamošnje stanovništvo.

– Izdvojila bih Indiju, jer nisu tačne predrasude da je to prljava i drugačija zemlja. Narod je siromašan i to se vidi na svakom koraku, ali srećan. Svi su spremni da vam pomognu i da pritom ništa ne očekuju zauzvrat. Boravak u toj zemlji promijenio je neke moje poglede na život. Tajland je sve komercijalnija destinacija, a ništa manje nije divan i Bali, čiji je narod poseban. Ipak bih izdvojila Kambodžu po ljepoti ljudi, dok je Malezija bogata zemlja. Što se tiče Singapura, tamo su ozbiljni kapitali i investicije. Volim njihovu hranu, začine – kaže Jasna.

Posljednjih mjeseci bila je angažovana kao vodič za Meksiko i Kubu. Kaže da su to zemlje bogate istorije, duha, veoma privlačne i egzotične za sve sa ovih prostora.

– Malo je poznato da ove zemlje imaju veliki broj spomenika. Meksiko ima i piramide, recimo Čičenica, koja je pod zaštitom Uneska i jedan od najposjećenijih spomenika koje ne treba zaobići, Tulum i Kobu, u kojima još traju istraživanja. Obala, more i okeani raj su za turiste ukoliko ste u bezbjednoj zoni. Kuba u smislu društvenog uređenja je potpuno drugačija, treba je doživjeti u duhu lokalnog stanovništva, ljudi koji su veoma siromašni ali uvijek spremni na ples i igru. Te boje nikada ne možete zaboraviti – kaže Jasna.

Obilazeći Evropu, najveći utisak na nju su ostavile Španija, Portugalija i Grčka.

Raditi posao koji voliš san je svakog čovjeka, a biti turistički vodič jedan je izuzetan poziv, u kojem, prema riječima Jasne Pazarac, možete ostaviti veliki i lični pečat.

– Ako želite da budete uspješni u ovom poslu morate znati strane jezike. Tečno govorim engleski i grčki, a snalazim se sa španskim, italijanskim i njemačkim. Morate znati istoriju zemlje kako biste je na najbolji način predstavili posjetiocima. Morate znati i one praktične podatke poput marketa, apoteke, mjenjačnice novca. Ali kad se voli taj poziv ništa nije teško – kaže Jasna.

Semberija ima šta ponuditi

Ova mlada djevojka ističe da Semberija i grad Bijeljina imaju mnogo toga za ponuditi.

– Potrebno je da na naše prirodno i kulturno-istorijsko bogatstvo predstavimo na pravi način. Tako bi privukli turiste u ovaj kraj, a sigurno imamo šta za pokazati – kaže Jasna.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned invalid data.
error: Content is protected !!