NOVI GLAS

Slovenac riješio jedan od najvećih problema današnjice

Slovenački naučnik Matjaž Valant, rukovodilac laboratorije za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za nauke o okolini iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum čuvanja električne energije koji bi privredi mogao da donese velike uštede.

Kako piše ljubljansko “Delo”, Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, a to je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sistemu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.

Valantov izum rješava problem neuravnoteženosti proizvodnje i potrošnje

Ovaj izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava “čuvanjem energije u oksidaciono-redukcionom potencijalu čvrste materije”, navode slovenački mediji.

Taj postupak je ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno čuvanje energije s većom energetskom gustinom od one koja se, na primjer, nalazi u fosilnim gorivima.

Ugovor o prodaji patenta i njegovom korištenju Valant i Univeriztet na kojem radi potpisali su s privatnim preduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim toplicama, a koje ima strane investitore.

Upravnica te firme Nina Gramc izjavila je da će Laboratorija za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalni prototip baziran na Valantovom patentu čuvanja energije.

– Taj prototip će definisati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije – izjavila je Gramc.

 

 

(Bankar.me)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .