NOVI GLAS

Gimnazije u Srbiji od septembra uvode učenje kineskog jezika

Nacionalni prosvjetni savjet Srbije preporučiće ministru prosvete u Vladi Srbije Mladenu Šarčeviću da odobri prijedlog da se od septembra u svim gimnazijama u Srbiji uči kineski jezik.

Ovo je za “Novosti” potvrdio Radivoje Stojković, predsednik Savjeta, naglašavajući da je već sve usaglašeno te da je plan i program verifikovao i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Kineski jezik u gimnazijama učiće se fakultativno, što znači da će se ocjenjivati, ali da ta ocjena neće ulaziti u ukupni prosjek ocjena.

Prema planu i programu kineski jezik djeca će učiti dva puta nedjeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja.

– Cilj je ovladavanje osnova pismenosti i konverzacije na kineskom jeziku u svakodnevnom okruženju, upoznavanje sa fonetskim, gramatičkim i lingvističkim pravilima kao što su čitanje, pisanje, razumevanje, kao i najzanimljivijim segmentima kineske kulture – navodi se u programu za učenje kineskog jezika.

Đaci će u zavisnosti od toga koji razred pohađaju morati da savladaju pravilan izgovor glasova i tonova u kineskom jeziku, nauče da pišu i čitaju kinesko pismo i fonetsko latinične transkripcije, da se osposobe za samostalnu konverzaciju, ali da se upoznaju sa najvažnijim aspektima kulture i civilizacije Kine.

Na kraju četvrtog razreda, učenici će znati da na kineskom jeziku ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumijevaju oko stvari iz svakodnevnog života kao i da na ovom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe će u potpunosti vladati fonetskim pravilima.

Radivoje Stojković, naglašava da će kineski za sada biti uveden u gimnazije, ali će program od sljedeće godine moći da preuzmu i srednje stručne škole.

Što se tiče nastavnog kadra, predavači će biti iz Kine, ali se očekuje da se sa katedre za kineski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu “regrutuju” budući nastavnici.

A ideja da se kineski jezik uvede u sve gimnazije potekla je od Osme beogradske gimnazije, a direktorka Irena Brajević kaže da je kineski kod njih uveden 2010. godine, a da je program tada napravljen u saradnji sa Ambasadom Kine i da ga je odbrilo Ministarstvo prosvete.

– Tada je oko 30 naših đaka učilo ovaj jezik. Putovali su u Kinu u organizaciji Ambasade Kine, obišli Peking i Šangaj, a kasnije je većina upisala Ekonomski fakultet i svoje veze sa Kinom prenela na taj fakultet – kaže Irena Barajević za “Novosti”.

 

(blic)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .